Hair & Dare: The Chronicles

Hair chronicles postcard

Ze kwam uit haar deur gelopen.. Met haar strakke leren broek en tanktop en een afro zo groot als de maan. Haar naam is  Danae.

Danae is zoals elke vrouw weleens is, onzeker over haar voorkomen. Met name over haar grote opvallende bos haar. Die onzekerheid heeft te maken met John…..

Het is inmiddels een jaar sinds de scheiding. Danae was getrouwd met John. John was de perfecte man. Hij was lang, rijk, lief en geduldig. Perfect… and still even the most perfect guy can be the wrong man for you… Dit heeft Danae mogen ervaren. John was gek op Danae maar had grote problemen met het haar van Danae. Gedurende het huwelijk was Danae genoodzaakt haar haren te straighten met chemisch goed. Ook kocht John de duurste pruiken voor Danae zodat zij er altijd (zoals John het noemde) ‘verzorgd uitzag’. In het beginne was Danae onder de indruk van John en wilde zij alles doen om hem te bekoren tot die bewuste zaterdagavond.

Het was de vrouw van Kunte die Danae aansprak op haar voorkomen. Haar naam is Imara. Imara is een sterke zwarte vrouw met dik kroes haar die zij altijd in de mooiste modellen weet te moddeleren. Imara straalt kracht uit en bij de gelegenheden waar Danae haar tegenkomt is zij altijd gekleed in haar afrikaanse gewaad doordrenkt in de mooiste kleuren en gemaakt van de duurste stoffen. Imara is getrouwd met Kunte. Kunte is de eigenaar van het grootste olieraffinaderij in Frankrijk en John en Kunte kennen elkaar jaren uit de zakenwereld. Van oorsprong komen Kunte en zijn vrouw uit Ghana. Overal waar zij heen gaan neemt Imara haar cultuur en gewoontes mee.

Het is zaterdagavond en samen zijn John en Danae op een groot event voor allerlei zakenmensen. John is met velen anderen een praatje aan het maken terwijl Danae verveelt rondkijkt en slokjes nipt van haar cosmopolitan. Uit het niets komt Imara op haar afgestapt. ‘Danae’ zegt ze. ‘mag ik jouw wat vragen’? Danae kijkt verdwaalt om zich heen. ‘ja natuurlijk Imara’ wat kan ik voor je doen? Imara kijkt haar streng aan en antwoordt waarom verloochen je je afkomst? Ik heb jou nooit met je natuurlijk haar gezien. Ik begrijp best dat je zo af en toe kiest voor een protective hairstyle maar jij hebt in al die jaren dat ik je zie nooit je eigen unieke natural haar vertoond. Danae werd hier stil van. Dit was namelijk hetgeen waar zij en John al jaren discussies over hadden. Danae wilde van het chemisch goed en de overdreven pruiken af maar John zag dit niet zitten.

‘Imara’ zei ze ik weet niet zo goed wat ik hierop moet zeggen. Ik vind jou er prachtig uitzien maar voor mezelf vind ik mijn natuurlijk haar helemaal niks. Danae excuseert zich en laat een verbaasde Imara achter.

Op de terugweg naar huis in de auto denkt Danae terug aan de woorden van Imani en het was muisstil. Thuis aangekomen vertelde Danae over hetgeen wat Imani haar gevraagd had. John grapte erover en gaf te kennen dat hij van mening was dat het haar van Imara leek op een struikgewas en dat hij Danae nooit op die manier met Danae in het openbaar gezien zou willen worden. Danae was hier verbaasd over. Zij heeft het haar van Imani altijd oprecht prachtig gevonden. Verschillen wij dan zo van mening vroeg ze zich af en ging die avond lichtelijk geërgerd naar bed.

De volgende dag besloot Danae zich te ontdoen van de 20.000 euro pruik die John haar cadeau had gedaan. Ze wilde John verrassen en bedacht dat hij haar toch wel mooi zou vinden als hij zag hoe goed natural haar stond.

John is op kantoor en denkt aan de avond ervoor. Hetgeen wat Danae had gezegd… Zou ze echt haar african roots showen? Maar wat zouden zijn collega’s hiervan zeggen? En familieleden? Er zat toch duits bloed in haar? Waar kwam dan ineens die wil naar een afro vandaan? John schudde de gedachtes van zich af en keek naar zijn horloge. ‘half 6 al’??! Gauw naar huis.

Het haar van Danae glansde zoals nooit tevoren. Een dikke bos afro met fijne kleine krullen. Danae bewonderde zichzelf in de spiegel.. ‘ben ik al die jaren verstopt geweest’? ‘waarom’ ‘waarom’ huilde ze. Danae drooge haar tranen en nam een grote slok van de rode wijn die zij zichzelf had ingeschonken.

John was laat voor het eten. Hij haaste zich naar de voordeur en voordat hij de sleutel in het gat kon steken stond ze daar…. ‘Danae’ zei hij….

Spread the love

% Berichten (1)

Love the name Danae👍👍👍

Laat een bericht achter