Black Hairstories

Black hair has always shown ourstory.
It shares our myths and resembles our Gods & Goddesses.
It tells our struggles and shows our oppressions.
It shows our resilience and our strengths.
It reminds us how love has overcome hate…

Black hair has always shown our culture
It shared our position within our tribes and kingdoms.
It tells our powerful story through our hairstyles.
It shows how smart and innovative we were at a time of despair.
It reminds us of our epic ancestral legacy…

Black hair has always shown us traditions
It shares our stories from around the world.
It tells our history and shows our future
It shows us spiritual connection to the universe
It reminds us of who we are in essence…

Black hair has always reminded us of powerful rituals
It shares the way we need to treat ourselves with love.
It tells how we can strategize and plan ahead.
It shows how we can nurture and grow.
It reminds us of who we are, where we come from and where we need to go!

Auset Ankh Re, Cultural Lifestyle Designer

Wij nemen je mee terug

Jouw en mijn haar vertellen een eeuwenoud verhaal. Een verhaal die reeds miljoenen jaren oud is. Onze haarstijlen gaan soms wel terug tot honderdduizend jaar oud… Het kan dus zijn dat jij nog geïnspireerd bent door een haarstijl die jouw voorouders ooit hebben gecreëerd. Je hebt vast wel eens gehoord van de cornrows ( ook wel bekend onder de Surinamers als kwi kwi k’ba) bijvoorbeeld, locs of zelfs pruiken. Ja, pruiken zijn al eeuwenoud en werden al gedragen door onze voorouders, de Goden & Godinnen, de Koningen en Koninginnen, de farao’s. Ons haarverhaal verteld een heel rijk en oud verhaal.

De eerste mensen kwamen ter wereld met haar zoals dat van jou en mij, krullend, klein of groot, omhoog groeiend, bijna zwart van kleur. Ons haar is een symbool van kracht en veerbaarheid, het heeft eeuwenlang overleefd, zelfs de meest erbarmelijke omstandigheden. Maar het illustreert niet alleen pijn, maar ook strijdbaarheid. Ons haar heeft symbool gestaan voor onze vechtlust, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Black Panthers, 1 van hun symbolen was toch echt wel de afro. Door de linie heen zie je dat de strijders vaak ook een natuurlijke haarstijl dragen, omdat zij hunzelf volledig accepteren… We kennen zo allemaal onze eigen hairjourney. Zo heeft ons haar ook bijzondere personen getekend, zoals Betty Boo of Bob Marley. Hun haar staat letterlijk symbool voor wie zij waren.

Jouw haar heeft in de Afrikaanse cultuur altijd een belangrijke rol gespeeld. Wist je dat er stammen waren die bepaalde haardrachten droegen die vertelde tot welke stam ze behoorde? Ook kon je eruit aflezen welke status je had binnen een stam. Was je het hoofd, een adviseur, een spiritueel begeleider, getrouwd en soms zelfs of je zwanger was. Ons haar heeft altijd een duidelijke boodschap verteld en dat doet het nog steeds. Welke boodschap verteld jouw haar? Welke boodschap draagt jouw haar met zich mee?

Onze voorouders die de overtocht maakte naar een nieuwe bestemming ten tijde van de slavernij, daarvan werden hun haren afgeschoren. Dit gebeurde niet alleen om ziektes en verspreiding van luizen tegen te gaan, maar met het afscheren werd ook hun identiteit (komaf) afgenomen, het stukje wat hen eigen maakte en hun onderling verbond tot hun etniciteit. Hun haardracht vertelde immers tot welke stam zij behoorde, wat ze daar deden en hun sociale status. Zij kregen een verplicht nieuwe identiteit en behoorde toe aan een nieuwe groep, met een nieuwe status… namelijk die van tot-slaafgemaakte.

Als tot slaafgemaakte kreeg je erg weinig ruimte voor de haarverzorging. Vaak werd varkensvet gebruikt als enige haarverzorgingsproduct. De juiste tools zoals een kam of borstel hadden we niet, kammen werden gemaakt van hout, zoals de afrokam. Wederom een instrument die we ook al gebruikten voor de slavernijperiode, in het oude Egypte. Het is dan ook niet meer als logisch dat omdat het haar toen helemaal geen verzorging kreeg het natural locs vormde. Bang voor ziektes en luizen werden door de slavenmeesters daardoor de haren zo plat mogelijk gehouden, van man en vrouw.

Het is dus niet meer als logisch dat we helemaal vergeten waren hoe ons haar het beste te verzorgen. Dat had verschillende oorzaken, hieronder een paar:

  1. We leefden niet meer in onze eigen omgeving en hadden niet meer voor handen wat we in Afrika gebruikten. Denk daarbij aan sheabutter, of kokosolie, kruiden, noten, vruchten,…
  2. We kregen geen ruimte meer aan haarverzorging te doen, dat was ook niet de eerste prioriteit, we waren bezig te overleven.
  3. Ons haar speelde niet meer de rol, zoals we die kenden in onze koninkrijken of stammen. Onze identiteit was ons immers ontnomen…

Volgende maand gaan we meer in op de activistische rol die ons haar door de jaren heeft gespeeld en haar enorme bijdrage aan de bewustwording van de wereldwijde “zwarte” gemeenschap.

auset
auset
A'Ashuq (Divne Love), Mijn naam is Auset Ankh Re, Cultural Lifestyle Designer en co-founder van The African Calendar. Voornamelijk houd ik me bezig met geschiedenis, cultuur, tradities en rituelen en welke invloed deze hebben op ons mensen, zowel op individueel niveau als ook als collectief. Weten wie je bent en waar je vandaan komt is een vorm van erkenning geven aan je bestaansrecht. Het bekrachtigd je en verbind je aan een groep mensen met wie je dezelfde geschiedenis deelt. Een kalender staat aan de basis van elke grote en succesvolle civilisatie en ondanks dat de eerste ooit in Afrika is gecreëerd, kennen wij er geen die onze cultureel erfgoed reflecteert. Wij hebben daarom besloten een reproductie van die oeroude kalender te maken en daarmee de geschiedenis van Afrika, haar diaspora en verweving met de Westerse geschiedenis te vertellen. Geheel feitelijk in een gestructureerd overzicht op 1 plek. Ons haar heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis endie delen we graag met jullie in de blogs van The Natural Hair Club. Geniet van de H(a)irstories, Auset Ankh Re
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security