DE REVOLUTIONAIRE ROL VAN BLACK HAIR

FIX YOUR HAIR…

Black hair heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in onze culturele identiteit.

Black hair, ons haar, is immers een uniek kenmerk aan ons. Onze prachtige krullen die komen in vele kleuren, soorten, maten en vormen. Het hoort bij wie wij als “zwarte” gemeenschap zijn. Toch hebben we deze niet altijd omarmt…

In ons vorige stuk ging het over de geschiedenis van ons haar, nog voor de slavernij. Ons haar vertelde een verhaal, verschafte ons deels onze identiteit. Versleuteld in ons haar lag de informatie bij welke stam of koninkrijk wij hoorden, wat onze status was binnen die stam of koninkrijk, maar ook welke rol we vervulde binnen die samenleving. We kenden vele haarstijlen die vandaar de dag nog bekend zijn, zoals Kwi Kwi K’ba / Cornrows. Die haarstijl heeft ook tijdens de slavernij veel voor ons betekent. Het heeft ons geholpen tijdens onze vluchtpogingen te overleven en een nieuw leven op te starten ver weg van de plantages.

Maar niet alleen cornrows waren een bekende haardracht, ook locs zijn al eeuwenoud. En wat dacht je van pruiken? Ja, tijdens de oude Kemetische beschaving (het oude Egypte) droegen de Pharaos en ook vele vrouwen pruiken. Maar ook hoofdtooien werden vaak gebruikt. Het was normaal het haar te bedekken, een kenmerk wat ook terugkomt in de Jodendom en de Islam. Deze beelden hebben ook geïnspireerd de pruiken/hoofdtooien die rechters dragen. Hieronder een gouden beeltenis van een van de jongste Pharaos Toetanchamon, waarin hij met hoofdtooi is afgebeeld.

pexels pixabay 33571
Toetanchamon

De rol van ons haar na slavernij

Ons haar heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de rol die wij uitdragen, de functie die we toebedeeld kregen of onze status op enig moment in de geschiedenis. Black hair heeft altijd bijgedragen aan onze geschiedenis en wat vertelt die veel!

Ten tijde en vlak na slavernij werd veelal ons haar afgedekt door middel van het binden dan een hoofddoek. Veel tijd om ons haar te onderhouden was er niet en ons haar neemt nou eenmaal tijd in beslag waar het onderhoud betreft. Daarnaast waren we veelal bezig met overleven, waardoor ons haar in model brengen niet de hoogste prioriteit had. Echter was er ook nog een andere reden voor het bedekken van het haar, maar die kwam voornamelijk voort vanuit de witte vrouw. Zij zagen de zwarte vrouwen als competitie met betrekking tot hun mannen. Het zoveel mogelijk ontsieren en onaantrekkelijk maken van de “zwarte” vrouw was daarbij een prioriteit.

Na slavernij kwam er een moment van integratie, dit was vooral geassimileerde integratie. Dit wil zeggen dat je je zoveel mogelijk aanpast aan de dominante cultuur en zoveel mogelijk van je eigen identiteit achterwege laat. In dit geval stonden onze krullen symbool voor ons “zwart” zijn en werden eerst de hete kam en daarna de relaxers gebruikt om die krullen te temmen. Dit werd door de witte gemeenschap eerder geaccepteerd als representatief en door de zwarte gemeenschap als een must om verder te komen in de dominante witte wereld.

Tijdens de “Black Panter-periode” was er een opleving, waarin wederom ons haar een prominente rol speelde. Als Black Panter accepteerde je namelijk je roots, je geschiedenis en je identiteit. Ons haar speelde een MEGA rol in deze revolutionaire periode. Je afro stond gelijk aan je zelfbeeld, zelfwaarde, zelfrespect en zelfliefde. Een krachtige uiting die onomstotelijk verbonden was met het reclaimen van onze identiteit. Deze periode heeft ertoe geleid dat velen zich gesterkt voelden ook hun natuurlijke krullen te omarmen. Echter waren in Amerika wetten aangenomen die stelde dat je haar in je natuurlijke staat dragen niet altijd mogelijk was, zoals bevoordeeld op de werkvloer. Dit bemoeilijkte de wens een haarstijl naar eigen keuze te dragen. Deze wetten zijn in verschillende staten aangevochten middels “The Crown Act”.

The Crown Act

Het idee voor The Crown Act is in 2013 ontstaan, waarbij een organisatie de strijd aanging in Alabama in een zaak waarbij een sollicitant was aangenomen voor een functie en vervolgens te horen kreeg dat haar locs niet representatief waren. Ze moest ze of afknippen of ze zou de baan niet krijgen. Deze zaak werd aangevochten, maar niet gewonnen, omdat men een natuurlijke haardracht iets anders vond dan een voorkeur voor een haarstijl. The Crown Act werd 2019 op 3 juli werd door de Senator Holly J. Mitchell in California geïntroduceerd en ondertekend. C.R.O.W.N staat voor “Create a Respectful and Open Workplace for Natural Hair”, een wet die discriminatie op basis van haardracht en textuur tegengaat.

QlOISRSESdKhJAz 1600x900 noPad
The Crown Act

The Natural hair Movement

In de volgende nieuwsbrief gaan we verder in op de rol die de Natural Hair movement heeft gespeeld, hoe die is gestart, door wie vooral werd gepushed en het effect die deze wereldwijd heeft gehad op de “zwarte” gemeenschap.

De Hairstories maken onderdeel uit van The African Calendar. The African Calendar is een special kalender die de vele verhalen verteld achter de geschiedenis van Afrika en haar diaspora. De kalender bevat exclusieve foto’s met prachtige haarstijlen die elk ook een eigen  verhaal vertellen. Een geweldige tool om meer te weten te komen over jezelf, je kinderen meer mee te geven en hen die op jou lijken beter te leren kennen.

Ambassadors Cover FB PAGES TNHC TAC Hersteld

Wil jij ook in het bezit komen van The African Calendar? Ga naar www.theafricancalendar.com en omdat The Natural Hair Club ambassador is hebben wij een special YOUNITY-code ontwikkeld. Hiermee ontvang jij een korting en TNHC 10% van onze opbrengsten. Gebruik bij het afrekenen van jou African Calendar YOUNITY-code TNHC-TAC en claim jouw korting!

auset
auset
A'Ashuq (Divne Love), Mijn naam is Auset Ankh Re, Cultural Lifestyle Designer en co-founder van The African Calendar. Voornamelijk houd ik me bezig met geschiedenis, cultuur, tradities en rituelen en welke invloed deze hebben op ons mensen, zowel op individueel niveau als ook als collectief. Weten wie je bent en waar je vandaan komt is een vorm van erkenning geven aan je bestaansrecht. Het bekrachtigd je en verbind je aan een groep mensen met wie je dezelfde geschiedenis deelt. Een kalender staat aan de basis van elke grote en succesvolle civilisatie en ondanks dat de eerste ooit in Afrika is gecreëerd, kennen wij er geen die onze cultureel erfgoed reflecteert. Wij hebben daarom besloten een reproductie van die oeroude kalender te maken en daarmee de geschiedenis van Afrika, haar diaspora en verweving met de Westerse geschiedenis te vertellen. Geheel feitelijk in een gestructureerd overzicht op 1 plek. Ons haar heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis endie delen we graag met jullie in de blogs van The Natural Hair Club. Geniet van de H(a)irstories, Auset Ankh Re
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security