Mijn witte hoofddoek Leeft!

Ppfffff. Ik moet even zuchten. Je zult hieronder lezen waarom.

Ik draag elke dag een hoofddoek en de meeste doeken zijn ook met heel veel prints en kleuren. Dat is waar ik het meeste van houd en waar ik mij het prettigst in voel. Dit straal ik dan ook uit. Dit ben ik. Maar soms loopt het leven even anders en dan draag je een doek met 1 effen kleur: wit. Wit? Waarom wit zul je denken? Nou, in de Surinaamse cultuur is het heel gebruikelijk een witte hoofddoek te dragen wanneer er iemand is overleden.

Yes! Het is 8 februari en onze vakantie is eindelijk begonnen. Ma, Imala en ik gaan een weekje naar Dubai. Er even tussenuit, een beetje zon pakken en onze verjaardag vieren op deze bijzondere plek. Ja, want op 9 februari wordt mijn lieve moeder 70 jaar en ik mag op 14 februari met Gods genade 45 kaarsjes uitblazen. Het aantal kaarsjes op de taart is natuurlijk niet 45, maar leuk om dit zo even op te schrijven toch?

Wat zullen we de eerste dag doen meiden? Mams is jarig, dus ze krijgt van mij en Imala een ‘birthday girl’ button op waar ze lekker de hele dag mee mag rondlopen. Iedereen mag haar vandaag feliciteren. Maar voordat we op pad gaan hebben we deze eerste ochtend eerst uitgeslapen na een vermoeide nacht. Ik besluit kaartjes te kopen voor het Dubai Aquarium and Underwater Zoo. Wat is alles toch groot en mooi in de Dubai Mall, ja zelfs het aquarium waar we naartoe gaan is gewoon in het winkelcentrum. En alles is daar ook zo schoon.

20200209 134906

Zelfs de ramen van alle winkels. Je kunt zo naar binnen kijken (raam-winkelen 😊) en inspiratie opdoen.

Na een lange middag wandelen, belanden we tegen de avond bij het plein waar de Burj Khalifa staat, het hoogste gebouw van de wereld (828 meter). Mijn wens is om op mijn verjaardag naar de top te gaan. Nou ja, bijna naar de top. De 125e verdieping (van de 148) is voor mij al top genoeg.

Maar goed, nu is mams nog jarig en gaan we nog lekker even genieten van de fonteinenshow (ik zei constant dolfijnenshow, hahaha). Nee, er waren helemaal geen dolfijnen. Het was een fonteinenshow met veel lichtjes. De Burj Khalifa zag er ook prachtig uit met alle projectiefimpjes met mooie figuren erop. Een mooie afsluiter van mijn moeders verjaardag.

Lekker slapen en morgen gezond weer op, dat zeg ik elke avond tegen mijn dochter. Want morgen gaan we zwemmen. Ja heerlijk genieten in het waterpark Wild Wadi. Imala mocht voor het eerst een bikini aan. Ze was helemaal in haar nopjes. Hahahhaha. Aangekomen bij het waterpark dacht ik, zullen we wel binnen komen met deze kaartjes? Ik had namelijk eerder die ochtend een gok genomen om ‘vette’ kortingskaartjes te kopen (af en toe moet je er een jeugdige term doorheen gooien als je een 4-jarige dochter hebt die alles ‘kapotsaai’ vindt 😊). Voor slechts 99 dirham in plaats van 200 dirham per persoon had je toegang tot het waterpark. Sidenote: dan moest je wel om 9.00 uur binnen zijn. Wij kwamen daar ’s middags rond een uur of 13.00 uur aan.

De vriendelijke meneer bij de entree vroeg niet als eerste naar onze kaartjes maar kwam met een geweldig aanbod om een privé cabana te huren voor slechts 500 dirham (is ongeveer €125). Ik wilde zakken met de prijs, hij niet. Toen vroeg hij naar onze kaartjes. Mijn moeder wist nog niks over mijn geweldige actie van die ochtend. Deze actie is voor de ochtend 9.00 uur mevrouw. ‘Doe mij maar die cabana van 500 dirham, riep ik direct stellig!’

Goede deal toch? Nou ja, je bent ten slotte in Dubai denk ik dan maar. Een beetje extra genieten mag dan wel. Het was tenslotte onze verjaardagsvakantie. Ik ben goed bezig het voor mezelf goed te praten he?

20200210 151723

Het was echt heel leuk hoor. Met je eigen buzzer, butler en koelkast enzo. En na het zwemmen zijn we in de avond gaan wandelen in Souk Madinat Jumeirah. Een bruisend overdekt winkelgebied met heel veel toeristen. We voelden ons daar dus prima op onze plek. En dat waren de winkeliers met ons eens. Onze dirhams waren bij hen ook prima op hun plek. Ok, het was weer een fijne dag vandaag. We gaan weer lekker naar het hotel en heerlijk slapen.

Morgen doen we lekker niks. Even bijkomen van de eerste 2 drukke dagen en alle indrukken even verwerken. Heerlijk uitgeslapen vandaag. Zo, we zien wel waar we vandaag terecht komen. We gaan gewoon lekker op de bonnefooi wandelen en ergens wat eten. Wanneer we weer even in de hotelkamer zijn, zie ik dat een nicht uit Suriname mij heeft gebeld. Huh? Ik heb haar pas leren kennen en zoveel contact hebben we eigenlijk niet. Ik bel terug en tot mijn schrik krijg ik vreselijk nieuws. Ons nichtje is overleden!

En dan staat je hele vakantiegevoel even stil. Waaaat? Cheraine was pas 23 en in de volle bloei van haar leven. Bezig het bedrijf van haar vader over te nemen en ze was al heel goed op weg. Toen Imala vorig jaar 4 jaar werd heeft mijn nicht alles voor Imala’s feestje in Suriname geregeld. Zonder haar zou het feest niet zo geslaagd zijn geweest. Gelukkig heb ik dat destijds ook tegen haar gezegd.

Schrik jij niet van zo’n bericht? Nou ik wel. Daar zit je dan op je vakantiebestemming. Aan de ene kant blij dat deze dag nou juist onze rustdag was. Terwijl ik het woord rustdag schrijf, krijg ik er gelijk gemengde gevoelens bij. Want wij kunnen morgen weer verder met onze plannen, maar Cheraine niet. Ik heb deze nacht veel met mijn gedachten bij Cheraine gezeten.

Het is morgen. En het programma van de vakantie dus gewoon weer door, want voor je het weet zijn we weer terug in Nederland. Gek, hoe je op zo’n moment je gevoel van verdriet even uitschakelt. De echte klap kwam bij mij toen ik weer een paar dagen terug was in Nederland. Maar nu waren we nog in Dubai en hier dacht ik, zie je nou wel. Je moet genieten van je leven zolang het nog kan. En gelukkig heb ik dat de rest van de vakantie nog kunnen doen.

Terwijl mijn gedachten toch wel veel bij mijn nichtje en vooral de familie waren, heb ik toch nog kunnen genieten van alles wat we hierna hebben gedaan.

We zijn in de woestijn nog op de kamelen geweest, wat echt geweldig was. Behalve de duinenrit er naartoe. Als je niet wagenziek bent word je het daar wel (mijn ervaring).

20200212 162531

In de avond hadden we een bellydance show en nog meer acts. Daarnaast konden we henna laten zetten en lekker eten. Ik moet zeggen dat we ons wel op de kou hadden verkeken. Volgende keer gewoon je winterjas mee als je in de avond de woestijn in gaat (in februari tenminste).

Wat was het weer een bijzondere dag vandaag. Fijn om met 3 generaties op reis te mogen. Mooie herinneringen maken voor onszelf, maar met name voor Imala.

Nou Imala, het is de volgende dag en vandaag wordt jouw dag. We gaan naar Legoland! Alle mooie dingen bewonderen die van lego zijn gemaakt.

De entree was al helemaal geweldig. Ik ben er onlangs achter gekomen dat ik voor een heel groot deel Nigeriaans ben. Ik weet nog niet zoveel, maar het gevoel om al iets meer te weten over mijn voorouders voelt euforisch. Overal waar wel liepen vroegen mensen waar we vandaan kwamen. Over het algemeen zeiden we dan Suriname. Niemand kende Suriname en iedereen dacht dat het in Afrika lag. Nee in Zuid-Amerika riep ik dan, naast Brazilië. Oooooh, hoorde je dan herkennend in hun stem klinken. Want ja, wie kent Brazilië nou niet.

Maar bij de ogenschijnlijke Afrikaanse medewerkers in Legoland (ik denk wel 90 % van de medewerkers was Afrikaans) riep ik vol zelfvertrouwen Nigeria! Hahahah, te grappig was de reactie die we hierna kregen. Ja, ik ben ook Nigeriaans! We werden direct op onze wenken bediend met alle tips en routes voor de activiteiten in Legoland. We hebben weer wat Nigeriaanse familie ontmoet. Leuk toch?

20200213 135038

Het is de volgende dag, 14 februari. Valentijnsdag en mijn geboortedag. Vandaag ben ik 45 geworden. Dank u Heer. Burj Khalifa, ik kom eraan. Sinds ik onze reis had geboekt in oktober 2019 stond dit op mijn bucketlist voor mijn verjaardag. Maar eerst gaan we lekker ontbijten beneden.

Waaaat? Neeee!! Onze vaste tafel is gereserveerd? Voor wie dan? Voor mij?

Wauw, mijn moeder heeft me echt verrast. Een mooie slinger, ballonnen en taart. Zelfs het personeel heeft verjaardagsliedjes opgezet en voor me gezongen. Ik moest toch wel even een traantje wegpinken.

Na het ontbijt had ik nu toch echt zin om mijn feestjurk aan te trekken. Mijn gewonnen jurk van Joanna. Ik heb gewoon de hele dag in mijn galajurk en op mijn hakken door Dubai gelopen. Ik voelde me echt jarig. En ik was op grote hoogte in de Burj Khalifa, mijn verjaardagswens. Dankbaar dat het is gelukt.

We hebben deze Valentine’s day heerlijk afgesloten met een Thaise massage. Ja, ook Imala heeft even mogen genieten van een ‘echte’ massage. Ja die van mama zijn ook wel lekker hoor, maar dit was een echte.

Onze koffers zijn alweer gepakt, want vannacht vliegen we weer terug.

IMG 20200214 WA0003

Ik kijk terug op deze vakantie met een lach en een traan. Cheraine is er niet meer, maar wij wel. En dan heb ik het ook tegen jou. Ik heb de afgelopen week bijna elke dag mijn witte hoofddoek gedragen. Als teken van respect naar mijn nicht en de familie. De doek die in de Surinaamse cultuur gebruikelijk wordt gedragen wanneer iemand is overleden. Maar voor mij betekent het nu iets anders. Het herinnert mij eraan dat zolang ik er nog ben, ik moet Leven.

Mijn afsluitende woorden dan ook voor vandaag: Mijn witte hoofddoek Leeft!

Sharon Lang
Sharon Lang
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security