NHC Rapportage: HA!R POWER

20220706 212212

Afro-Sagrada Familia Yaissa, (2021) , By Yelaine

Ha!r Power wat betekend dat voor mij? Onbewust is dit een thema waar veel mee bezig ben. Hair power betekent voor mij dat ik mijzelf kan zijn. Being myself unapologetically.  Alles doen en durven te doen met mijn haar, waar ik mij prettig voel, ongeacht wat een ander daar van vind. Op kantoor lukt dit niet altijd, maar thuis en in het weekend experimenteer ik er op los. Mijn enige wens voor nu is dat ik graag zou willen dat mijn vaste postbode ook eens de after resultaten meemaakt en niet alleen de voor en tijdens…

Woensdag 6 juli werd NHC uitgenodigd voor de opening voor de tentoonstelling HA!R POWER in het Wereldmuseum te Rotterdam. De avond werd geopend met een Panel sessie gevolgd door toegang tot de expositie met een borrel ter afsluiting. Vergezeld door nichtje O. ging ik woensdag avond op pad. Ik had mij voorgenomen om weer Bantu Knots te zetten, net als de zaterdag ervoor tijdens de Keti Koti viering die ik had bijgewoond, maar omdat ik ook tot 6 op kantoor was, is dit helaas niet meer gelukt. Het werd dus gewoon de zelfde staart waar ik de afgelopen dagen ook al mee rond liep. Sorry not Sorry. 

Haar als (gespreks-) materiaal

Zou je een trui dragen gemaakt van menselijk haar ? Dit was een van de vele vragen die gesteld werd door Stephanie Afrifa, die in gesprek ging met Inhoudelijk directeur Wayne Modest,  algemeen directeur Marieke van Bommel en de maker en kunstenaar Priya Swamy en Zsofia Kollar. Dat haar niet gewoon haar is, dat weet ik inmiddels wel, ik ervaar dit bijna dagelijks. Maar haar als gebruiksvoorwerp!? Daar heb ik nog niet eerder over nagedacht. 

Hoewel de argumenten en voorbeelden  van Zsofia erg overtuigend waren, blijft mijn antwoord voor nu nog even nee als je het niet erg vind. Ook al draag ik wol, zijde en leer, een trui van humanhair blijft een gek idee. 

NHC 100 dutch blond knitted

 

Quote Zsofia: “Wanneer men hun haar knipt heeft het geen waarde meer.  Dat vind ik erg gek, haar zou als grondstof beschouwd moeten worden.

Haar als grondstof : Je zou het bijvoorbeeld als alternatief kunnen gebruiken in de textielindustrie. Het heeft namelijk 0% negatieve impact op het klimaat want haar kun je lokaal verwerven en verwerken..” 

Haar te koop

Een ander deel van het gesprek ging over de personal hairstories van Priya de bedenker en maker van HA!R POWER en Gil een van de dansers die zondag  10 juli  heeft opgetreden. Het ging over lichaamshaar en hun individuele strijd en/of weg naar zelfacceptatie. Gil noemt zijn haar nu een extra canvas voor zijn creativiteit en daar kan ik mij volledig bij aansluiten. 

Hair talk in het Wereldmuseum

Met HA!R POWER geeft Priya Swamy aan, wilt ze mensen uitnodigen om in gesprek te gaan over schoonheidsidealen, identiteit en de vele symbolische betekenissen van haar en dat is goed gelukt! Zo kwam ik in gesprek met een paar medebezoekers bij de Manchu-vlecht, over het feit dat wij dit herkenden uit Avatar the last airbender en wat zij doen met de haren in hun kam na het kammen of vlechten.

Weer later werd O. benaderd door iemand die wou weten of het doekje die zij om haar, haar droeg nog een speciale betekenis heeft. Laksheid en rebellie was haar antwoord, want ze had geen zin om haar haar te doen, en eigenlijk mag zij het zo niet dragen op school.. Of de dame die tijdens de borrel vertelde over haar big chop de dag daarvoor en hoe haar collega’s daarop reageerde.

20220706 2125131

Ook raakte ik aan de praat met Zinath Niluka, een van de 8 creators van het laatste deel van HA!R POWER, over schoonheidsidealen die om diverse redenen niet altijd te behalen zijn. Moet je dit wel willen ? En wie bepaalt dit dan ??

Over haar raak ik nooit uitgepraat, maar het was wel een school night dus we gingen op tijd naar huis. 

Helaas is het 2e deel van HA!R POWER nog niet klaar. Dit is een community based project door 8 jongeren uit Rotterdam en Amsterdam over hun ideeen over hair power. Volgens Prya is het zeker het wachten waard and it will land at the right time.  Ik ben zeer benieuwd en heb al een reminder in mijn agenda gezet ! 

Omdat het woensdagavond toch best druk was, en mijn puber O. mijn getreuzel bij de diverse stukken en verplichte selfies na 1,5 uur  ook wel zat was, heb ik mij voorgenomen om heel snel weer terug te komen. Dat gebeurde wat sneller dan verwacht want Zondagmiddag kon ik aanschuiven bij een rondleiding onder begeleiding van Documentairemaker Nelly Dos Reis (Liever Kroes),   en de geweldige gids en educator Nilton van het Wereldmuseum

Hoewel ik nog geen 3 dagen daarvoor, in vogelvlucht door de tentoonstelling ben gewandeld, heb ik met mijn 2e bezoek nog meer kennis opgedaan en nog meer gebabbeld over de verschillende thema’s.  Zo kwamen wij in gesprek over de diverse redenen waarom iemand een pruik kan dragen en over welke impact westelijke schoonheidsidealen hebben op de rest van de wereld. 

In de tentoontstelling

Na de nodige selfies bij de HA!R POWER muur kan mijn bezoek daadwerkelijk beginnen. De expositie begint met beeldfragmenten van vroeger en nu, waar haar centraal staat. Ik heb hier zeker 10 minuten met volle aandacht staan kijken, mijn camerakunsten hadden daar niet mee te maken. Er worden namelijk hele krachtige statements afgewisseld met nog meer indrukwekkende foto’s en video’s. Het mooie van alles vind ik dat dit ook direct de rode draad is van de volledige expositie.

20220710 153938

Nooit gedacht dat thema’s zoals macht en spiritualiteit aan haar verbonden kunnen worden , maar dit komt steeds terug bij diverse exhibities. Sommige kunstvoorwerpen en attributen herkende ik, andere totaal niet.

De ruim 200 objecten komen allemaal uit de eigen collectie van het Wereldmuseum en sluiten mooi aan op het werk van de overige kunstenaars die betrokken zijn bij deze tentoonstelling. Of is het toch andersom?

Lang verhaal kort, HA!R POWER is een tentoonstelling die je zeker niet wilt missen! Het zet je aan het denken en de gesprekken gaan van zelf:-)  Mijn favorieten heb ik verwerkt in deze blog, maar ga vooral ook zelf op ontdekking.

HA!R POWER

Wat betekent Hair Power voor jou ? Of nog beter zou je een kledingstuk van menselijk haar kunnen dragen? 

Laat het ons weten in de comments !

Lorraine
Lorraine
Deel dit artikel met je vrienden

3 gedachten over “NHC Rapportage: HA!R POWER”

  1. Geweldig stuk om te lezen. Ook ik ben heel veel bezig met mijn haar. En ben voor mij idee ook nog bezig wat een ander zou denken. Ik heb alopecia en mijn haar is op dit moment dun en kort. En dat blijft zo was net van plan een berichtje te schrijven op Facebook “the natural hair club”. Toen ik het las, ik wil en ben van plan. Me kaal te scheren, haar producten in mijn haar doen heeft geen zin, vandaar. Dit artikel geeft mij een goe gevoel, thanks.

    1. Bedankt Arnoul! Hoewel Alopecia de afgelopen periode veel aandacht heeft gehad, kan ik mij goed voorstellen dat dit soms erg lastig kan zijn. En wat knap dat je voor de “Big Chop”durft te kiezen. Dit is vast geen makkelijke beslissing is om te nemen. Laat je ons de resultaten zien in de FB Groep ?

  2. Geweldig stuk om te lezen. Ook ik ben heel veel bezig met mijn haar. En ben voor mij idee ook nog bezig wat een ander zou denken. Ik heb alopecia en mijn haar is op dit moment dun en kort. En dat blijft zo was net van plan een berichtje te schrijven op Facebook “the natural hair club”. Toen ik het las, ik wil en ben van plan. Me kaal te scheren, haar producten in mijn haar doen heeft geen zin, vandaar. Dit artikel geeft mij een goe gevoel, thanks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

sip n paint team
Event review

Sip & Paint Experience

Welkom bij de eerste blog van NHC Experience. In deze artikelen vind je informatie over de events die door NHC zijn georganiseerd. Maar nog belangrijker: hoe de deelnemers deze events hebben ervaren! Ben je nieuwsgierig naar Sip & Paint? Lees dan snel verder!

Lees Meer »
Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security