De arrogante hoofddoek

Wanneer ik een vrouw met een hoofddoek zie, klopt mijn hart net iets sneller dan normaal. Ja, ook wanneer ik in de spiegel kijk. Ik, arrogant?

Nee, verre van dat. Maar die vrouw in de spiegel weet wie ze is en wat haar sterker maakt.

Mijn hoofddoeken geven mij kracht, zelfvertrouwen en laten een stuk van mijn cultuur zien. En wat heb ik veel doeken in mijn kast liggen om mij die kracht te geven.

Jullie zien misschien gewoon een doek van twee meter met mooie kleuren, maar voor mij betekent het veel meer dan dat. Het gevoel dat het mij geeft is uniek en ik ben helemaal niet gierig. Dit stukje geluk in mijn leven wil ik met zoveel mogelijk mensen delen.

Ik vertel mijn verhaal en ik luister naar de verhalen van anderen die mij weer vertellen wat een hoofddoek voor hun betekent.

Mijn verhaal begint bij oma Irene. De oma die via mijn moeder (dank u wel mama dat ik er ben) haar liefde en passie voor hoofddoeken aan mij heeft doorgegeven.

Als trotse Surinaamse vrouw droeg ze regelmatig haar traditionele kledij, de koto met daarbij als pronkstuk de angisa, dè hoofddoek.

Als 1-jarig meisje kreeg ik mijn eerste angisa op mijn hoofd, de oto baka. Een model dat geïnspireerd is door de eerste auto in Suriname (1913) en overeenkomsten heeft met de autobumper1. En zo zijn er nog veel meer angisa die een boodschap uitdragen en een speciale betekenis hebben.

Dit bedoel ik nou met een doek die niet alleen maar een doek is. Elke doek vertelt een verhaal. Een verhaal dat voor zoveel mensen verborgen is. Verhalen zijn er om doorgegeven te worden, toch?

Profielfoto Diana 1

Ik vertel mijn verhalen aan mijn 4-jarige dochter Imala en ik hoop dat zij dat straks ook doet met haar kinderen. Dat vind ik belangrijk.

Maar even terug naar het moment dat ik in de spiegel kijk wanneer ik mijn hoofddoek ga binden. Zoek ik vandaag eerst mijn kleding uit of eerst mijn hoofddoek? Ja, vandaag wordt het mijn paars-blauwe pangi (omslagdoek uit de Marrongemeenschap). Ik ga twee dagen alleen op reis naar London en ik kan wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken. Nu nog mijn kleding uitzoeken en ik kan gaan binden. Wat voor model wordt het vandaag? Ja (zucht), want dat is ook nog een keuze die ik moet maken. Niet te ingewikkeld vandaag hoor, gewoon omwikkelen en klaar. Met mijn lievelingskleur paars en die van mijn dochter, blauw in één doek, moet het goed komen vandaag.

Zo, ik ben klaar om op reis te gaan. Een levensreiziger, noem ik mezelf weleens. En dat is niet alleen omdat ik zo af en toe in het vliegtuig stap om een reis te maken. Maar dan bedoel ik de belangrijkste reis in mijn leven. De reis die mij zal vormen tot de persoon wie ik ben. Een reis die iedereen anders ervaart. Met ups en de down, positieve en negatieve mensen die op je pad komen, en de vrolijke en verdrietige momenten. Zo zijn er ook dagen waarop ik denk: iedereen mag naar mij kijken, want ik zie er echt te gek uit (arrogant?). En aan de andere kant denk ik weleens: als niemand maar naar me kijkt, want vandaag zit ik echt niet lekker in mijn vel. Moet ik echt de deur uit vandaag?

Hoe je je voelt, daar ga je je ook naar kleden toch? Of heb ik ongelijk? Nou, ik doe dat wel. Maar wat mij dan juist helpt wanneer ik eigenlijk wil dat niemand naar mij kijkt, is het dragen van die arrogante hoofddoek. De doek die schreeuwt om aandacht, de doek die zegt: kijken jullie naar mij en naar mijn prachtige kleuren. Eigenlijk wil je die doek niet eens pakken om te dragen, maar hij schreeuwt zo hard, dat je geen keus hebt. Misschien gek om uit mijn mond te horen. Mijn lijfspreuk is namelijk: Kies je weg & baan hem vrij! Nou, hier heeft de doek gekozen en zijn weg vrijgemaakt naar mijn hoofd.

Ok, vandaag laat ik mijn doek maar kiezen dan. Het zal wel een reden hebben.

Het is niet de eerste keer dat ik alleen op reis ga, maar wel de eerste keer zonder mijn kleine meid. Best spannend dus. Deze reis is echt voor mij, Diana Ritfeld. Investeren in mezelf als persoon. Om mezelf steeds meer te ontwikkelen. Ik wil groeien en dan moet je soms uit je comfortzone stappen. Wanneer je dat niet doet, stagneert alles. Geloof mij maar.

Een van mijn cursisten vertelde mij haar verhaal nadat ze bij mij een workshop had gevolgd. Haar woorden raakten mij en hebben mij ook weer aan het denken gezet. Een moeder, die alles doet om haar kinderen gelukkig te maken. Zorgen dat ze niks tekort komen, want dat brengt het ultieme geluk voor een moeder. Zijn je kinderen gelukkig, dan ben je als moeder ook gelukkig.

Maar denk eens even na. Als een moeder niet gelukkig is, zijn je kinderen dat dan wel?

Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, maar als vrouw moet je voor jezelf zorgen. Waren we niet eerst vrouw voordat we moeder werden? Waarom cijferen we onszelf weg wanneer het om de kinderen gaat? Laat ze juist zien dat je van jezelf houdt zodat zij daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Je bent niet de enige die daar moeite mee heeft. Zelf ben ik er ook schuldig aan. Alleen doe ik elke dag mijn best om mezelf te laten zien. Te laten zien wie ik ben, waar ik vandaan kom en welk gevoel dat mij geeft.

Ja, met mezelf laten zien heb ik het natuurlijk over mijn hoofddoek. Zonder voel ik me ook krachtig, maar met doek ben ik meer IK. Het gaat om de binnenkant, maar door iets aan de buitenkant te doen, verandert er iets aan de binnenkant. Een nieuw kapsel, nieuwe kleding of schoenen, of een heerlijke dag in de spa. Het doet iets met je. Zorg wel dat je weet wie je bent, ook zonder je mooie buitenkant.

Zo, met deze positieve en motiverende bagage ga ik nu echt op reis. Helemaal alleen met de doeken die ik bij mijn outfit heb uitgezocht. Wanneer ik in Londen aankom op Gatwick ga ik op zoek naar het treinstation en de automaten waar ik mijn kaartje moet kopen. Aaaaaahh, hoe werkt het hier allemaal? Hahaha. Gewoon vragen. Ik ben alleen, maar met mijn arrogante hoofddoek op voel ik me een koningin. Een man (😊) is heel behulpzaam en wijst mij de weg. Ik koop mijn kaartje en ga richting het perron. In een supervolle trein spreek ik een paar gezellige dames die mij een compliment geven over mijn mooie hoofddoek.

Mijn hoofddoek glimlacht. Wat een arrogantie, haha. Op mijn gezicht komt uiteraard ook een glimlach tevoorschijn en ik bedank vriendelijk.

We zijn aangekomen op Victoria Station. Nu het laatste stukje nog met de metro naar Oxford Circus en dan ben ik in het hartje van Londen. En dat laatste stukje gaat me ook wel lukken. Eindelijk aangekomen na een lange reis vanuit Rotterdam.

Oh, het is behoorlijk druk. Welke kant moet ik op naar mijn verblijf? Het is maar 5 minuten lopen, maar dan moet ik wel de goede kant op lopen. Jaaaaaa, ik zie een dame met een hoofddoek. Mijn hart slaat even over van geluk en ik loop zelfverzekerd en met mijn grootste glimlach naar haar toe. Zo blij als ik was, noemde ik haar gelijk zus.

foto Diana Ritfeld blog by Eugenie Boon 1

Ze keek wel even vreemd op, maar toen ik vertelde waar ik vandaan kwam en wat voor business ik heb, kon ze het wel waarderen. Uiteraard heb ik haar een flyer gegeven en ben ik met haar op de foto geweest. Toch leuk zo’n warm welkom in Londen. Door haar voelde ik me direct een stuk meer op mijn gemak. Ze wees me ook nog de weg naar mijn verblijf, maar ik koos ervoor om de buurt maar eens te gaan verkennen.

Ik koos voor de omweg, zodat ik meer van de omgeving kon zien. Met google maps kom ik er straks ook wel, dacht ik. Dat was niet zo gemakkelijk als ik dacht, maar ik voelde me natuurlijk euforisch toen ik na een uur verkennen bij mijn verblijf aan kwam. Zo, dat had ik toch maar even gedaan.

Even bijkomen, eten, douchen en klaarmaken waarvoor ik naar Londen ben gekomen. Het ‘Make it work event’ van de motiverende spreker Tony Gaskins. Uiteraard had ik weer een andere schreeuwende hoofddoek op mijn hoofd, maar deze keer schreeuwde ik mee. Ik voelde me goed en zat lekker in mijn vel. Ik had zin om leuke nieuwe mensen te ontmoeten en dat is ook gebeurd.

Met mijn VIP kaartje mocht ik op de eerste rij zitten, had ik even contact met Tony en mocht ik aan het einde ook nog een vraag stellen. Ja, ik ben nu eenmaal hier. Het zou toch zonde zijn als ik geen vraag zou stellen? De anderen in de zaal vonden het bijzonder dat ik helemaal uit Nederland was gekomen voor het event. Nederland? Zei Tony Gaskins. Hij moet nog even opzoeken waar dat ligt.

Het was een geweldige ervaring die ik niet snel zal vergeten.

De volgende dag ben ik als een echte toerist met de hop-on-and-off bus naar de Londen eye, Tower bridge en Tower of London geweest. Onderweg heb ik veel lieve complimenten van heel wat Londenaren mogen ontvangen en dat deed mij toch wel goed. Ik was daar alleen, maar zo voelde ik me totaal niet. Overal waar ik kwam maakte ik contact. Hoofd omhoog en borst vooruit.

Ik, arrogant? Nee, dat is mijn hoofddoek.

Diana J. Ritfeld
Eigenaar Di’Xpression
www.di-xpression-webshop.nl

1 Bron: Angisa Tori, Christine van Russel-Henar, april 2012

NHC NL
NHC NL
Deel dit artikel met je vrienden

8 gedachten over “De arrogante hoofddoek”

 1. Mooi Diana, en je bent zeker niet arrogant! Je hoofddoek volgens mij ook niet!
  Je bent wel een sterke vrouw en dat straal je uit, zeker met de prachtige hoofddoeken! 💕

  Rokus.

 2. Lieve Diana,
  Het leven is één groot avontuur en jouw reizen leveren jou positieve energie. Jij staat open voor deze energie en geeft ook veel positiviteit aan anderen door. Ik wens jou heel veel succes in alles wat je onderneemt in dit leven. THERE ARE NO STRANGERS ONLY FRIENDS YOU HAVEN’T MET YET (Dalai Lama) 🙌🏽

  1. Wat lief Marisa. Het leven is zeker een groot avontuur. Ik probeer hier ook zoveel mogelijk uit te halen en aan die kleine mee te geven.

 3. Mooi stuk om te lezen net zoals je doeken. Je ziet het ook aan je dat je zelfverzekerd bent door je mooie doeken en dat je straalt. En van de positieve uitstraling pik ik ook een graantje van mee want als ik je zie voel ik me ook goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security