De 10 must haves voor naturalista’s

Ben je natural of wil je terug naar natural? Dan is het belangrijk dat je weet wat je moet gebruiken. Wij delen graag met jou welke producten en materiaal van essentieel belang zijn. Ontdek de 10 must haves na de klik!

Voordat we de 10 must haves delen, is het belangrijk om wat te weten over het haar en de structuur van krullen en kroeshaar. Wist je dat ons haar van nature wordt verzorgd door onze hoofdhuid? Deze produceert een natuurlijke olie, die ervoor zorgt dat het haar zacht en soepel blijft. Het is deze olie dat steil haar vettig maakt, wanneer het haar vaak is gekamd. De olie krijgt dan de kans om over het haar te verspreiden, met als gevolg vettig, slap en slierterig haar.

In vergelijking met steil haar, heeft krullen en kroeshaar een andere textuur. Door de vele bochten die het haar maakt, wordt de natuurlijke olie minder goed verspreid. Hierdoor wordt krullen en kroeshaar minder snel vet. Sterker nog, het blijft vaak erg droog omdat de olie niet alle gedeelten van het haar kunnen bereiken. Dit heeft als gevolg dat het belangrijk is om krullen en kroeshaar extra te verzorgen. En om producten die het haar droger kunnen maken te vermijden.

1. Sulfaatvrije shampoo of co-wash

Voor het wassen, is het belangrijk om een product te gebruiken zonder sulfaten. Sulfaten zijn het bestanddeel dat voor de schuim zorgt tijdens het wassen. Deze schuim is verantwoordelijk voor het verwijderen van het uit je haar. Echter, door zijn krachtige werking wordt de natuurlijke olie ook uit je haar verwijderd. Om die reden wordt er geadviseerd om sulfaten te vermijden en gebruik te maken van een milde (sulfaatvrije) shampoo of een conditioner wash (co-wash).

2. Deep conditioner

Zoals eerder omschreven, is krullend en/of kroeshaar vaak erg droog. Hierdoor is het belangrijk om het haar extra te voeden en te hydrateren. Met voeden bedoelen we dat het haar moet worden aangevuld met voedingstoffen oftewel nutriënten. Met hydrateren bedoelen we dat we het haar wordt aangevuld met vocht om het vochtgehalte op peil te houden. Een goede haarmasker of deep condtioner voedt en hydrateert. Het beste is als het product natuurlijke ingrediënten zoals oliën en boter bevat, omdat je lichaam deze beter herkent.

3. Silicoonvrije conditioner

Waar een deep conditioner intensieve verzorging geeft, is een normale conditioner iets minder voedend. Voor haartypes die minder droog zijn, is een conditioner ideaal om af te wisselen met een deep conditioner. Zo gebruiken sommigen een deep conditioner een keer in de maand. De rest van de maand maken ze dan gebruik van een conditioner. Belangrijk bij eigenlijk alle conditioners, is om siliconen te vermijden. Hoewel siliconen verantwoordelijk zijn voor soepel, glanzend haar, zorgen zij tevens voor dat het haar wordt afgesloten. Hierdoor verstikt het haar, waardoor het niet meer goed voedingstoffen kan opnemen.

4. Detangling kam

Untitled

Na het aanbrengen van een conditioner, is het een goed moment om je haar te onwarren oftewel de klitten uit je haar te verwijderen. Doe dit altijd met een detangling kam, een kam met wijde tanden. Dankzij de ruimtes tussen de tanden, wordt er minimale spanning op je haar gelegd tijdens het kammen. Daarnaast is het wijs om een kam te zoeken met flexibele tanden. Hierdoor wordt haarbreuk geminimaliseerd. Zorg ervoor dat je tijdens het ontwarren van beneden naar boven werkt, beginnend bij de haarpunten en eindigt bij de aanzet. Je zult merken dat je minder haar overhoudt in je kam!

5. Leave-in conditioner

Voor krullen en kroeshaar, is het erg belangrijk om na het wassen het haar verder te verzorgen. Daarvoor gebruik je een leave-in conditioner. Net zoals de deep conditioner en de conditioner, wordt je haar het beste verzorgt met natuurlijke ingrediënten. Bij de leave-in conditioner is het van essentieel belang dat deze uit ingrediënten bestaat die het haar kunnen binnen dringen, om deze van binnenuit te voeden en te hydrateren. Zoals het woord al omschrijft, laat je deze conditioner in je haar. Je spoelt hem dus niet uit.

6. Olie

Met name voor haar dat extra droog is, kan een olie net die extra voeding bieden die het nodig heeft. Maak daarvoor gebruik van een penetrerende olie die het haar daadwerkelijk door dringt. In tegenstelling tot oliën die op het haar blijven liggen en het haar als het ware sealen. Wat alle oliën gemeenschappelijk hebben is dat ze uit vetzuren bestaan. Samen met vitamines, mineralen en anti-oxidanten zorgen ze ervoor dat het haar wordt gevoed, hersteld en beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf.

7. Sealer

In de laatste stap van de haarverzorging is het belangrijk om het haar te sealen. Met sealen bedoelen we dat er een laagje om je haar wordt aangebracht, waardoor de voedingstoffen en vocht in het haar blijven terwijl beschadigende stoffen het haar niet kunnen binnendringen. Er zijn verschillende soorten sealers, echter wordt er vaak aangeraden om gebruik te maken van een natuurlijke sealer zoals een sealende olie of een haarboter. Beide bestaan uit natuurlijke ingrediënten, waardoor het haar kan blijven ‘ademen’.

8. Scrunchies

Untitled2

Wil je je haar vast doen? Dan is het belangrijk om te letten op wat voor elastiek je gebruikt! In ieder geval geen met een metalen verbindingspunt en een patroon waarin je haar kan blijven haken. Scrunchies zijn onze favoriet, aangezien ze elastisch zijn. Hierdoor kun je ze makkelijk oprekken en door je haar heen halen. Ze veren ook weer gemakkelijk terug, waardoor je vaak niet twee keer over je haar heen hoeft te draaien. Hierdoor ontstaat er minder spanning op je haar en voorkom je haar breuk.

9. Satijnen kussensloop

Wist je dat satijn geen vocht opneemt? Door zijn dichte textuur kan er niks doorheen dringen. Daarnaast is de stof erg glad en soepel, waardoor het nauwelijks voor frictie zorgt. Om deze redenen wordt er aangeraden om op satijn te slapen. Met name tijdens je slaap heeft je haar veel te verduren. Je rust namelijk maar liefst 8 uur je bos haar op een kussensloop. Het is juist op dit tijdstip van de dag belangrijk dat het haar zo min mogelijk wordt belast. En dat doe je met een satijnen kussensloop.

10. Waterspuitfles

Zoals je hebt kunnen lezen, is het belangrijk om het vocht- en nutriëntgehalte van het haar op peil te houden. Gebruik voor de dagen tussen wasbeurten door een waterspuitfles om je haar te hydrateren. Door een klein beetje olie of je favoriete leave-in conditioner toe te voegen, biedt je je haar ook nog een beetje extra voeding. Op die manier kun je je haar weer opfrissen voor geweldig mooie krullen!

Kimry
Kimry
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

goddess braids
Haar

Goddess Braids: 6x wat je wel en niet moet doen

Goddess Braids zijn de braids van het moment. Als je ze nog niet langs hebt zien komen, raden we je aan even door Pinterest te scrollen en je raakt gegarandeerd geïnspireerd. Ook bij NHC zijn we fan van deze boho haarstijl, ze zijn namelijk de perfecte protective style voor de aankomende zomer.

Lees Meer »
Scroll naar top