De weg naar het begin van mijn loc journey

Hi iedereen, ik ben Liesbeth en samen met Pearl, Stephanie en Kimberley zijn wij onlangs begonnen met onze IG page: locsnl. Een page waarin wij de loc community in Nederland willen informeren en inspireren.

Introductie

Eerst even een voorstelrondje. Wie zijn wij en waarom lees jij hier over ons? Wij zijn 4 vriendinnen uit Amsterdam en omstreken. We hebben al jaaaaren een groepsapp die toendertijd de naam ‘Natural moms’ kreeg. Deze groep is ontstaan als interventie. Ik, Liesbeth, stond namelijk op het punt om mijn natural hair te relaxen omdat ik weer eens klaar was met de struggle met mijn natural hair. But my girls wouldn’t have it! Zodoende zijn ze de groep gestart om mij te motiveren, inspireren en informeren hoe ik mijn natural hair kon verzorgen. De naam is inmiddels al een paar keer veranderd en we hebben het over van alles en nog wat, maar ons haar is nog steeds 1 van onze favoriete gespreksonderwerpen.

Mijn struggle met mijn haar

Al van jongs af aan struggle ik met mijn haar. Dat komt aan de ene kant doordat ik in een klein dorpje woonde waar geen black hair kapper was, dus ik had geen idee wat ik deed met mijn haar. Maar ook doordat ik erg snel uitgekeken ben op dingen. Noem maar een kapsel en ik heb het waarschijnlijk al gerocked. Hier onder even een korte opsomming van de kapsels die ik al heb gehad en vraag aub niet om foto’s, want sommige kapsels wil ik liever gewoon vergeten:

 • Korte rode bob
 • Blonde big chop
 • Roze nepvlechten, faux locs, passion twists, Marley twists
 • Gerelaxed haar
 • Natural hair incl. twist outs, bantu knots out, braid out and all the ins & outs!
 • Weaves van 12 tot 20 inch
 • Pruiken

En toen was ik er klaar mee!

WhatsApp Image 2021 04 06 at 21.07.21

Locs = definitief?

Even een korte disclaimer tussendoor: wij gebruiken zelf het woord dreadlocks of rasta niet, because there is nothing dreadful about it en het kapsel is niet alleen voor rastafarians. Wij vinden locs een mooier woord en daarom gebruiken wij dit woord.

Ik heb locs altijd prachtig gevonden, maar ik durfde het nooit. Ik had het idee dat sommige mensen bepaalde negatieve vooroordelen had over locs. Ik ben op Instagram en Pinterest foto’s en informatie gaan opzoeken over locs. Wat me toen al opviel is dat alle informatie uit Amerika kwam. Ik kon weinig tot geen informatie vinden over locs en locticians (kappers die gespecialiseerd zijn in locs) in Nederland. Als ik mensen op straat tegen kwam stelde ik allemaal vragen over hun locs: Waar heb je het laten zetten? Met welke methode ben je begonnen? Hoeveel locs heb je? Hoe lang heb je al locs? Hoe verzorg je het, etcetera. Dus beetje bij beetje ontdekte ik steeds meer over locs en het verzorgen ervan. Op Instagram volgde ik verschillende loc pages en dames met prachtige locs. Hoe meer foto’s met locs ik zag, hoe meer ik ervan overtuigd was dat ik het ook wilde.

Maar…. Locs leek zo definitief! En zoals ik hierboven zei ben ik iemand die best snel uitgekeken is op mijn kapsels. Dus hoe moest dat dan als ik na een paar jaar dacht naaah toch niet? Maar toen kamde mijn locspiration Nessashani opeens haar locs uit en had ze haar natuurlijke haar weer. WAT?! Kon dat gewoon? Dus ze hoefde niet eens haar haren kort te knippen of hoofd kaal te scheren? Ok, nu zag ik opeens wel mogelijkheden. Op deze manier voelde het toch vrijblijvender.

Dit alles hierboven werd natuurlijk uitvoerig in onze app besproken en ik ontdekte dat Pearl ook al lang met het idee speelde om locs te laten zetten. Locs werden toen onze favoriete gespreksonderwerp en we deelden regelmatig onze locspirations met elkaar. Hoe meer we het erover hadden, hoe enthousiaster we werden.

Thuiskapper

Dus toen besloot ik dat ik locs wilde. Dit volgende gedeelte heeft even een trigger warning nodig, want, trust me, ik heb er bijna een trauma aan overgehouden. Ik had een thuiskapper gevraagd om locs bij me te zetten; ze had zelf ook locs en leek er verstand van te hebben. Ik ging het eindelijk doen! Ik was zo enthousiast dat ik verder niets heb gevraagd over haar methode of hoe ik het wilde hebben. Ik zat in de stoel en er werd aan mijn haar getrokken, er werd met een kam getoupeerd, er werd met een naald ergens in gestoken. Geen idee wat er allemaal gebeurde, maar opeens had ik 4 hele dikke drolletjes (zo noemde ik ze) onderin mijn haar. Ik kon wel huilen! Dankzij bemoedigende woorden via de telefoon van Stephanie durfde ik de kapper te zeggen dat ik het toch niet wou en besloten we de rest te twisten. Met heel veel pijn en moeite heb ik die 4 locs uit kunnen kammen. Ok dit wil ik dus NIET!! 

Locs beginnen met twists = niet zo definitief!

Begin december 2019 had Pearl de stap gezet om twists met diamond parts te laten zetten door een goede vriendin. YAY she did it en het stond haar prachtig. Doordat ze met twists begonnen was voelde het ook weer voor mij niet heel definitief en zag ik mogelijkheden om het eruit te kunnen halen als het me niet zou bevallen. Dus weer een pluspunt erbij!

Locs beginnen met loc extensions = niet zo definitief!

Enkele weken later was ik in Suriname op vakantie. Doordat ik The natural hair doctor trouw volgde zag ik dat haar zus ook een loctician was en erg goed was in het zetten van loc extensions. Ik heb een afspraak gemaakt met blackdolls_hairstyling tijdens onze vakantie en ik heb eind december loc extensions laten zetten. Want ja, loc extensions leek ook iets minder definitief, dus perfect voor mij! Maar in de eerste week was ik eigenlijk al meteen om. Ik ervaarde de vrijheid, de look & feel en de variatie van locs.

Ik wil locs!

Liesbeth

Jammer genoeg had ik nog een paar gerelaxte puntjes in mijn haar en gleden daardoor een paar locs eruit. Ik zag toen mijn eigen haar die inmiddels een beetje gelocked was in het proces en het misstond niet. Ik heb de loc extensions eruit laten halen en toen wist ik het 100% zeker: ik wil locs!!!

Wil je meer weten over locs, onze IG page en hoe mijn loc journey verder gaat? Houd deze blog in de gaten en lees de volgende keer over wie, wat, wanneer en hoe ik mijn locs toen heb laten zetten. Of had ik toch weer twijfels? Dat weet je pas zeker als je de volgende blog leest.

Thanks for reading and till next time!

Liesbeth
Liesbeth
Wij zijn Kimberley, Liesbeth, Pearl en Stephanie en samen hebben wij de loc community: LOCS NL opgericht. 3 van ons 4 dragen sinds vorig jaar locs. In onze zoektocht misten we Nederlandse rolmodellen en inspiratie met locs. Daarom zijn wij met onze IG page begonnen om anderen, net als onszelf, te inspireren en informeren op hun loc journey.
Deel dit artikel met je vrienden

2 gedachten over “De weg naar het begin van mijn loc journey”

 1. Queeny Valies-landolf

  Hi ladys ook ik ben op late leeftijd (58) met de loc yourney begonnen. Ik mijn early thirty wilde ik sisterlocs maar omdat het zo definitief is en ik heb rolmodel had behalve de loction toch maar niet gedaan. Jaren later bij de natural hairdoctor begonnen met locextensions en ik wil niet meer terug, de vraag is nu wanneer haal ik ze eruit en ga ik met m’n eigen haar rocken. Hebben jullie een idee over?
  Tnx in fast

  1. Wat leuk dat je loc extensions hebt! Zo ben ik dus ook zelf begonnen. Ik had ze het liefst nog langer in gehad maar helaas gleden ze eruit door mijn relaxte puntjes. Het ligt helemaal aan jezelf hoe lang je de extensions in wil houden. Ik zag laatst op de ig van the natural hair doctor dat iemand het na 3 jaar eruit heeft gehaald en die persoon inmiddels zelf lange locs had. Dus doe vooral waar jij je prettig bij voelt! Je kan je eigen uitgroei laten instoppen zodat je eigen haar ook gaat locken. Succes en veel plezier ermee in ieder geval! Groetjes, Liesbeth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security