Een eerlijk gesprek over de edges van deze Naturalista

Kaalheid bij mannen: voor iedere man vervelend om zijn mooie haardos te verliezen. Maar voor vrouwen? Een ware nachtmerrie!

Hier gaan we dan, lets talk about a delicate subject: mijn edges. Ik wil het niet toegeven, maar mijn edges zijn dun en op sommige plekken ogen ze zelfs kaal. Als ware CurlMania word ik helemaal gek bij het idee van kale plekken in mijn hairdo. Snel toenemende grijze strepen kan ik nog net aan, maar kale plekken is wel next level. Daar ben ik in mijn dertiger jaren niet klaar voor en doet mijn zelfvertrouwen geen goed. Daarom ben ik op zoek gegaan naar informatie over haargroei, producten, techniek, tips en tricks. Ik ga de strijd aan met dunne edges en ga voor een volle en gezonde haardos. Doe jij mee?

Almost noooo edge

In mijn hair journey blog heb ik al verteld dat mijn haar al sinds de basischool gerelaxed werd. Dit was absoluut niet goed voor mijn edges. Alle dames die een keer gerelaxed hebben weten precies waar ik het over heb.ij het relaxen was het belangrijk dat je snel werkte. Mijn moeder begon uit voorzorg vanaf mijn nek, naar mijn voorhoofd toe de relaxer aan te brengen. Op het moment dat ze in het midden was, brandde de achterkant al zo erg dat het niet meer uit te houden was. Met als gevolg dat mijn edges slecht gedaan werden. Het zat er max 5 minuten in en dan was het snel uitspoelen.

Mijn edges bestonden uit twee structuren, net zoals bij alle curlies die aan het transitionen zijn van gerelaxed naar natural. Twee structuren met verschillende eigenschappen, betekent heel moeilijk om op de juiste manier te verzorgen. Als dit al niet genoeg was voor mijn edges om te verduren, gebruikte ik ook nog eens de stijltang om ze dezelfde smooth look te geven als de rest van mijn haar.

Niet de enige met een edge probleem

Aan de andere donkere dames in mijn omgeving te zien, was ik vast niet de enige met deze geweldige (ahum) relaxer ervaring. Waarschijnlijk kon je, net als bij mij, aan het einde van deze periode zo door je edges heen kijken en waren er slechts een paar koppige, sterke haren over. Maar o wat zou ik jaren later toch intens blij en gelukkig zijn met deze koppige haren en eigenlijk sterke haarzakjes. Dankzij deze sterke haarzakjes heb ik nu nog edges en kan ik er naartoe werken om ze voller te krijgen.


Hoe krijg ik mijn volle edges terug?

Foto van Curls & Science om de dunne edges te tonen
📸script2screenfilms

Ik kan niet zeggen dat ik vanaf mijn prille natural hair journey al bezig was met mijn edges. Het kwam pas nadat ik mijn eigen krullen al door en door kende. Mijn favoriete stijlen zijn twist-, braid-outs en de mega kroon-twists. Laat nou net bij deze laatste stijl je edges goed zichtbaar zijn voor ‘anderen’. Hierbij merkte ik dus op dat mijn edges wel heel dun waren geworden. Ik ging beter op mijn edges letten. Soms waren ze aan de vollere kant gevolgd door periodes waarin ze erg dun werden. Na mijn beide zwangerschappen had ik zulke periodes, maar ook na een winterperiode. De periodes na mijn zwangerschap kon ik verklaren met de hormoonschommelingen, maar de periodes na de winter waren voor mij een raadsel. Ik besloot extra aandacht aan mijn edges te schenken en uit te zoeken hoe betere verzorging hiervan eruit zou moeten zien.

Plan van aanpak

Al gauw kwam ik online informatie tegen van andere vrouwen die spraken over hun edges. De middelen zoals black castor oil, argan olie, black seed olie, sulfur/uien middelen en edge haargroei stimulerende producten kwamen voorbij.
Ik besloot mijn aanpak te combineren. Ik vermoed dat mijn edges het ook zwaar te verduren hebben wanneer ik mijn krullen vaak in bepaalde haarstijlen draag. Ik ben altijd bang geweest om olie aan te brengen op mijn hoofdhuid en dacht mijn edges een gunst te doen door ze ‘gewoon’ met rust te laten.

Mijn plan de campagne voor een mooie natural haardos bestaat ten eerste uit betere verzorging van mijn edges. Dat betekent een goede reiniging tijdens washday en ervoor zorgen dat de hoofdhuid niet uitdroogt maar juist soepel en rustig blijft.

Ten tweede worden de haarstijlen aangepast. Nog steeds twist (outs) en losse stijlen. Maar minder vaak stijlen waarbij er aan mijn edges getrokken wordt of deze nodeloos gekruld worden. En als laatste maatregel stil ik mijn nieuwsgierigheid naar verschillende groeimiddelen. Met andere woorden: heerlijk op de experimenteer tour met natuurlijk enige voorzichtigheid.

Welke DIY-methoden staan er op mijn lijst?

Ondertussen zijn wij al een aantal jaren verder sinds mijn eerste plan van aanpak. Een aantal van de kant-en-klare producten heb ik al uitgeprobeerd met wisselend succes. De DIY gek in mij wilde al snel in de weer met de natuurlijke huis-tuin en keuken oplossingen. En over welke heb ik het dan? Uiteraard het rijstwater (waar je waarschijnlijk al vaker van gehoord hebt) en de heerlijke uienwaterbehandeling met bijbehorende uiengeur. Maar zoals je kunt begrijpen, is het met een een gezin, fulltime baan en de CurlMania webshop erbij “even” zoeken naar tijd. Met een uiengeur verschijnen op het werk, is het laatste dat een Naturalista wil hebben. Die kokosnoot en zoete mango geuren zijn al genoeg voor mijn collega’s.

Kom maar op met die groeiproducten

IMG 6788 2 scaled e1591215014292

Natuurlijk zijn er ook producten verkrijgbaar waarvoor je niet zelf de handen uit de mouwen hoeft te steken. Op mijn lijst vol heerlijke kant-en-klare-producten staan onder andere Argan olie, Black Seed oil (zwarte komijnzaad olie) en As I Am GroEdges.

Black castor olie stond ook hoog op mijn lijstje. In Suriname (waar mijn roots liggen) wordt er naast kokosolie ook veel gebruik gemaakt van castor olie. (Black) castor olie voelde daarom voor mij als bekend aan. De olie is heel dik en heeft een lichte geur. Omdat het zo dik en plakkerig voelt, wordt er aangeraden heel weinig te gebruiken. Ik besloot om de black castor olie in mijn handpalm te vermengen met een lichtere olie (jojoba of avocado olie). Hiervan wist ik dat het in mijn hoofdhuid zou trekken. Kleine tip: probeer het altijd eerst uit op je handrug voordat je dit smeert op je hoofdhuid.

IMG 6790 scaled e1591215189523

Om de dag masseerde ik dit hemelse goedje op de hoofdhuid bij mijn dunne edges. Na ongeveer 3 weken begon ik resultaat te zien. Mijn edges leken voller en dat kwam doordat de haartjes daar langer en sterker waren geworden. Ik bleef volhouden door dit mooie resultaat. Helaas kon ik na een periode van 3 maanden geen nieuwe verbetering zien. Mijn edges waren beter dan voor black castor oil, maar ik leek het maximale resultaat behaald te hebben.

IMG 6792 scaled e1591215350476

Tijd voor Argan olie. Hier had ik ook goede verhalen over gehoord en gelezen. Tijdens de laatste As I Am brunch werd ik verrast met een Argan oil fullsize product in mijn goodiebag. Dit product hoort bij de pure oil lijn van As I Am, die helaas nog niet in Europa verkrijgbaar is. Ik was dus dubbel zo enthousiast. Ik had eindelijk pure Argan olie in handen. En wederom werd ik niet teleurgesteld door het resultaat. Mijn edges leken opgevuld met kortere haren. Helaas moest ik opmerken dat ook dit effect zijn maximum bereikt had. Mijn edges zien er beter uit.

En hoe nu verder?

Mijn edges zijn enorm vooruit gegaan sinds de laatste mindere periode. Ze zijn iets voller en zowel de black castor olie als de argan olie gaven een mooi resultaat. De As I Am edge control is onverwachts ook een heel fijn middel gebleken in mijn zoektocht naar die mooie en volle edges.

Maar nog steeds niet helemaal tevreden. Dus hoe nu verder? Nou lieve mede-naturalista’s, op mijn lijst staan nog steeds de uien spoeling en het gefermenteerde rijstwater. Vooral over het laatste hoor ik goede geluiden. Deze twee DIY middelen zal ik dus zeker proberen. En natuurlijk op de beste manier voor mijn krullen blijven zorgen door goed te eten (voldoende vitamines (B) en haarstijlen te gebruiken die niet zo belastend zijn voor mijn edges.

Hebben jullie nog meer tips en/of tricks? Schroom niet en deel deze met je mede-curly sister onder deze blog in een comment. Tenslotte zijn wij allemaal op reis naar een volle en gezonde bos haar om trots op te zijn!

Curls & Science
Curls & Science
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security