Fun Vs. Professional

Banner Fun vs Professional2 scaled

Als je aan het begin staat van je natural hair journey, is het niet gek dat je, je overweldigd voelt. Misschien twijfel je over het knippen van je haren, of welke conditioner je het beste kunt gebruiken… De termen vliegen je om de oren, dan zijn deze vaak ook nog eens in het Engels!? Nu is dat in mijn geval niet een groot probleem, want ik ben een talenknobbel (mensen met broers zullen begrijpen dat ik dit niet zelf heb bedacht). Maar ik kan mij goed voorstellen dat dit kan zorgen voor extra frustraties. Ook al ben ik zelf al enkele jaren bewust bezig ben met mijn journey, vind ik mijzelf toch regelmatig mijn handen in het haar. Letterlijk.  

Dress well feel good 

Dat is een slogan van een reclamecampagne uit de UK, ik hoorde het tijdens het zappen en het laat mij niet los. Hoewel deze campagne te maken heeft met body positivity, ben ik van mening dat je haar ook impact kan hebben op je gemoedstoestand. Nu ik niet meer op school zit, maar tot de 9 till 5 bevolkingsgroep behoor, moet ik mijn creatieve uitspattingen beperken tot het weekend. Maar van wie moet dat eigenlijk? Zover ik weet is er geen regelement waarin staat vermeld dat ik mijn fro niet los mag dragen of kleuren… 

veelgehoord
Een selectie goedbedoelde (?) opmerkingen over mijn haar #veelgehoord

 Helaas ben ik zelf vaak de Fun-Police; want wat zouden mijn collega’s wel niet van mij denken als ik op dinsdag met paars haar op kantoor kom? En kunnen spacebuns of kraaltjes  nog wel als je 31 bent?  Welke kapsel draag ik bij een eerste sollicitatiegesprek? 

Het stemmetje in mijn hoofd ben ik vaak zelf… Gevoed door goedbedoelde (?) opmerkingen en never forget de media.  

Ik was even vergeten dat ik mag zijn wie ik ben. Dat ik mag doen met mijn haar wat ik wil.

Dankzij Corona is dat precies wat ik heb gedaan het afgelopen jaar! Ik heb veel geoefend en geëxperimenteerd, niet alleen met protective styles en DIY-maskers, ik heb ook mijn eerste pruik aangeschaft. Iets waarvan ik dacht dat ik het nooooit zou doen, but I kinda like her 😊 

Kan iemand mij vertellen hoe professioneel haar er uit ziet!?  

Ervaring heeft mij geleerd dat een braid out/ twist out naar kantoor dragen niet praktisch is wanneer je 80% van de dag een headset draagt.  Binnen de kortste keren is mijn haar ontploft en dat is niet alleen zonde van de look, maar ook van de tijd die ik erin gestoken heb…  

Als ik Google moet geloven hebben voornamelijk vrouwen onprofessioneel haar, met name vrouwen met mijn huidskleur en haar type…  In 2016 ging een Tweet van een studente uit de VS viraal, omdat zij dit ontdekte en met haar volgers heeft gedeeld. 

Schermafbeelding 2021 08 26 234835 1

Nu ruim 5 jaar later zijn de resultaten helaas nog altijd hetzelfde wanneer je in Google gebruik maakt van de zoekwoorden:  “un-professional” en “hair”.

 In tegenstelling tot het zoeken in Pinterest, hoef ik hier geen “black” of “4C” aan toe te voegen, daar is de zoekmachine overduidelijk in bevooroordeeld.  Een computer is net zo slim en in dit geval bevooroordeeld als zijn maker daarom ligt de verantwoordelijkheid bij ons allemaal hen een beetje helpen. 

Natural en opzoek naar een baan

Kortgeleden werd ik gewezen op de Podcast Focus Wetenschap van 1 juli 2021 van de NPO. Tijdens deze aflevering Koester je Kroeshaar genaamd, werd er gesproken met Janice Odijk, ze werd 2e met haar masterscriptie over “Black Hair Bias” bij sollicitaties voor de David van Lennep Scriptieprijs 2020. In haar scriptie wordt onderzocht of er een link is tussen het wel of niet verkrijgen van een baan en natural hair.   

Toeval bestaat niet; my hair is very natural en de afgelopen maand heb ik een stuk of 6 sollicitaties gehad. Voorafgaand elk gesprek heb ik mij bedacht welke outfit ik zou aan doen evenals hoe ik mijn haar zou dragen. Op mijn CV en LinkedIn heb ik een Twist out, maar daar heb ik door het online en offline solliciteren geen tijd voor gehad.

 High-puff it is, lekker makkelijk en heel vertrouwd. Een 1e gesprek is al zenuwslopend genoeg en onzekerheid over mijn haar kan ik er dan echt niet bij hebben… Ik heb een goede eerste indruk gemaakt want ik heb maar liefst 3 (!) uitnodigingen gehad voor een 2e gesprek.

Maar nu komt het; zondagmiddag 1 dag voor mijn drukke week met sollicitaties ik bied mij aan als haarmodel bij de Cornrow workshop van afgelopen maand. Omdat mijn haar die middag intensief behandeld is, was mijn hoofd aan het einde van de dag best gevoelig.

Professional Hair
Let me take a selfie

Ik heb daarom besloten om mijn haar niet los te maken, maar met cornrows te solliciteren.

Weer een eerste keer want dit is een haarstijl wat ik nog nooit professioneel gedragen heb.

En achteraf gezien was die stress nergens voor nodig: I got the job!  1 september begin ik bij mijn nieuwe baan !✨  

image edited
Do’s and Don’ts voor als je straks weer naar kantoor gaat

#myhairisprofessional wie doet er mee? 

Heb jij nog do’s and dont’s voor op de werkvloer? Of wil je graag je naturalhair @ the office met ons delen? Plaats dan je #myhairisprofessional selfie in de Naturalhairclub NL facebook groep of tag @Naturalhairclubnl op je socials! 

Lorraine
Lorraine
In mijn blogs neem ik de Nederlandse Natural hairscene en alles wat er daar bij komt kijken ( producten, ondernemers, hairtrends.. ) onder de loep en neem jullie graag mee op mijn lang verwachte en vaak aangekondigde avontuur.
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security