Bij het verzorgen van ons haar wordt het belang van een gezonde hoofdhuid vaak vergeten, toch krijgt een groot deel van de mensen wel eens met hoofdhuidproblemen te maken. Klachten als roos, psoriasis of een droge hoofdhuid hebben een negatief effect op je haargroei en kunnen zelfs voor haaruitval zorgen. Daarom is het belangrijk om vanaf nu ook je hoofdhuid wat extra liefde en aandacht te geven, want: happy scalp = happy life. Wij snappen best dat je even niet meer weet wat nou het beste voor jouw hoofdhuid is. Daarom hebben wij de feiten voor je op een rijtje gezet. Sla deze pagina op, zodat je hem snel terug kan vinden als je weer last van je hoofdhuid krijgt.
Feit 1: De gezondheid van je hoofdhuid heeft effect op jouw haargroei
Volgens dermatoloog Dr. Sanusi Umar kan je onze hoofdhuid vergelijken met de aarde op een boerderij. Slechte aarde beïnvloed de kwaliteit van de planten die er groeien negatief. En andersom, zorgt de goede aarde ervoor dat de planten gezond kunnen groeien. Zo kan volgens Dr. Umar een hoofdhuidprobleem schadelijk zijn voor de kwaliteit en de gezondheid van ons haar. En een gezonde hoofdhuid juist een normale haargroei stimuleren. Het is dus belangrijk dat wij net zo goed voor onze hoofdhuid zorgen als voor ons haar wanneer wij naar langer haar streven.
Wist je dat onze hoofdhuid uit 100.000 haarzakjes bestaat? Waaruit elk één haar groeit? In elk haarzakje wordt ook talg gecreëerd, een soort olie. De hoeveelheid talg die er aangemaakt wordt verschilt per persoon en bevordert de groei van gezond haar. Maar een teveel aan talg kan de haarzakjes verstoppen, net als dode huidcellen en bijvoorbeeld haarroos. En die verstopte haarzakjes vertragen de haargroei. Zo kan het zijn dat haarzakjes die permanent verstopt zijn helemaal geen haar meer produceren. Daarom wordt het aangeraden om de hoofdhuid regelmatig schoon te maken en van dode huidcellen en een teveel aan haarproducten te ontdoen.
Feit 2: De haarproducten die je gebruikt kunnen schadelijk zijn voor jouw hoofdhuid
Mijn moeder heeft al zo een tien jaar last van serieuze hoofdhuidproblemen, na het zoveelste bezoek aan de huisarts raadde hij haar aan om te minderen met de haarproducten die zij gebruikte. Haar eerste gedachte? “Wat wilt deze oude witte man mij vertellen over de verzorging van kroeshaar?” Logisch. Toch kunnen de producten die wij voor ons haar gebruiken ook een negatief effect op onze hoofdhuid hebben. Tien jaar geleden meer dan nu, er is inmiddels veel meer oog voor de langetermijneffecten van onze haarproducten. Wij zijn ons inmiddels bewust van de negatieve effecten van sommige ingrediënten in onze shampoos en conditioners.
Zo blijkt dat onder andere sulfaten onze hoofdhuid en haar uit kunnen drogen. Toch hoef je sulfaten niet per se te vermijden als je een gezonde hoofdhuid hebt, omdat ze erg effectief zijn in het reinigen van ons haar. Heb je last van een gevoelige hoofdhuid, dan kan je het best één van de sulfaat-vrije producten gebruiken die nu (gelukkig!) overal te krijgen zijn. Een ander belangrijk ingrediënt om te vermijden zijn siliconen. In tegenstelling tot sulfaten drogen siliconen onze hoofdhuid niet uit, maar stappelen ze zich op waardoor ze verstopte haarzakjes kunnen veroorzaken. En hierboven hebben wij al beschreven dat verstopte haarzakjes onze haargroei kunnen vertragen of zelfs stoppen.
Feit 3: Je hoofdhuid heeft een pH-waarde
pH is de zuurgraad van iets en loopt van 0 tot en met 14. Daarbij is ‘0’ het zuurste en ’14’ het meest alkalisch (base). De gemiddelde hoofdhuid heeft een pH van 5,5. Om het te vergelijken heeft zuiver water een pH-waarde van 7 en de meeste zeep tussen de 9 en 10. Waarom het belangrijk is om de zuurgraad van je haar en hoofdhuid te kennen? Omdat de zuurgraad van je hoofdhuid de conditie daarvan beïnvloed. Zo houdt een lage zuurgraad vaak verband met een vette hoofdhuid. Aan te raden is om dan een shampoo met een pH-waarde van 6 of hoger te kopen om alles weer in balans te krijgen.
Daartegen over hebben mensen met een hoge zuurgraad juist last van een droge hoofdhuid. Helaas staat de pH-waarde van de meeste producten niet op de verpakking vermeld. Wel kiezen de meeste producenten voor producten met een huid neutrale pH-waarde. Zo zijn ligt de zuurgraad van de shampoos van SheaMoisture tussen de 5.0 en 6.8. Ben je dus echt op zoek naar een product passend bij jouw pH-waarde is het belangrijk om langs een kapper te gaan die daar wat meer verstand van heeft. Zij kunnen je advies geven op basis van de problemen die je ondervindt en ook een diagnose stellen op basis van jouw klachten of een hoofdhuidanalyse bij je doen.
Feit 4: Een ongezonde hoofdhuid is vrij eenvoudig te herkennen
Nu denk je misschien hoe weet ik dan of mijn hoofdhuid wat extra aandacht nodig heeft. Het is vrij eenvoudig te herkennen. Een ongezonde hoofdhuid uit zich namelijk in de volgende symptomen: jeuk, schilfers, bultjes, een branderig gevoel, roodheid, pijn, irritatie, puisten en overmatig haarverlies. Herken je één van deze symptomen bij jezelf is het belangrijk dat je er werk van maakt, afhankelijk van jouw symptomen natuurlijk. Heb je last van een ongezonde hoofdhuid? Werp dan een kritische blik op jouw haarroutine. Misschien gebruik je producten die je hoofdhuid irriteren, of is er juist sprake van een gebrek aan producten.
Bij het kiezen van je producten is het daarom belangrijk om niet alleen te denken aan de behoefte van jouw haar, maar ook aan die van je hoofdhuid. Kies bij een vette hoofdhuid voor producten met een hoge zuurgraad en bij een droge hoofdhuid voor producten die je hoofdhuid voeden, zoals verschillende pure oliën. Roep de hulp van een professional in bij ernstige irritaties, sommige problemen aan de hoofdhuid hebben een intensievere behandeling nodig. Wacht niet te lang met actie ondernemen, want een gezonde hoofdhuid zorgt voor een gezonde haargroei.
Feit 5: Ook een gezonde hoofdhuid begint van binnen
Je hebt het vast vaker gehoord: ‘gezond haar begint van binnen’. Hetzelfde geldt ook voor een gezonde hoofdhuid. Ben je gezond en zit je lekker in je vel dan zorgt dat voor een gezonde(re) hoofdhuid. Voeg lekker veel antioxidanten aan je dagelijkse voeding toe, die vind je vooral in groenten en fruit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat antioxidanten de gezondheid van de hoofdhuid positief beïnvloeden. Ook voldoende drinken draagt bij aan een hoofdhuid zonder problemen. Maar bij het zorgen voor je hoofdhuid gaat het niet alleen om wat je eet en drinkt, maar ook om wat je met je hoofdhuid doet.
Zijn de juiste shampoos dan niet genoeg? Ja en nee. Je hoofdhuid wordt ook gelukkig van een fijne massage. Bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan, een paar keer per week met je favoriete olie (voor zij met een droge huid) of tijdens je washday. Net zoals je de rest van je lichaam regelmatig verwent, mag je ook wat extra lief voor je hoofdhuid zijn. Maak haar goed schoon, verwijder alle built-up, verwen haar met een massage en verzorg haar met de juiste producten. En zij zal je belonen met gezond haar en een gezonde haargroei. Het begint namelijk allemaal met een gezonde hoofdhuid.
Heb jij ook wel eens last van irritaties aan je hoofdhuid? Welke stappen neem jij voor een gezonde hoofdhuid?
Foto’s door Angela Roma via Pexels