Hormonen en haaruitval: 8 manieren om hormonale haaruitval te verminderen

Heb jij last van haaruitval en vraag je je af of hormonen hier iets mee te maken hebben? Dan ben je niet de enige. Hormonen kunnen namelijk een grote invloed hebben op de gezondheid van je haar.

Hoe hormonen haaruitval kunnen veroorzaken

Hormonen zijn chemische stoffen die door het lichaam worden geproduceerd en via de bloedbaan naar verschillende organen en weefsels worden getransporteerd om verschillende functies te reguleren. Hormonen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van de stofwisseling, de groei en ontwikkeling, de voortplanting en de stemming.

vrouw-met-afrokam-haaruitval

Soorten hormonen die invloed kunnen hebben op haargroei

1. Dihydrotestosteron (DHT)

Dihydrotestosteron (DHT) is een hormoon dat wordt geproduceerd uit testosteron. Bij sommige mensen kan dit hormoon de haarzakjes doen krimpen, waardoor het haar dunner wordt en uiteindelijk uitvalt. Dit komt vooral voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen last hebben van haaruitval door DHT.

2. Oestrogeen

Oestrogeen is een hormoon dat voornamelijk wordt geproduceerd bij vrouwen. Dit hormoon zorgt ervoor dat het haar gezond blijft en niet uitvalt. Wanneer de oestrogeen niveaus dalen, bijvoorbeeld tijdens de menopauze, kan dit leiden tot haaruitval.

3. Progesteron

Progesteron is een hormoon dat voornamelijk wordt geproduceerd bij vrouwen. Dit hormoon heeft een belangrijke rol bij de haargroei en kan haaruitval voorkomen. Wanneer de niveaus van progesteron dalen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatiecyclus, kan dit leiden tot haaruitval.

Wat kun je doen aan hormonale haaruitval?

Als je last hebt van haaruitval door hormonen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om dit te verminderen of te voorkomen.

1. Houd je hormonen in balans

Een goede hormonale balans kan helpen om haaruitval te voorkomen. Hormonen zoals oestrogeen, testosteron en DHT spelen een belangrijke rol bij de haargroei. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben en voldoende te bewegen. Dit kan helpen om je hormonen in balans te houden en haaruitval te voorkomen.

3. Eet gezond

Een gezond dieet is belangrijk voor de haargroei. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vitamines en mineralen, zoals zalm, eieren, spinazie en zoete aardappelen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde haargroei. Naast het eten van de juiste voeding is het ook belangrijk om genoeg water te drinken. Uitdroging kan namelijk leiden tot dun en droog haar.

4. Vermijd stress

Stress kan een belangrijke factor zijn bij haaruitval. Wanneer je gestrest bent, kan dit leiden tot een verstoring van je hormonale balans. Het is belangrijk om te leren omgaan met stress en tijd vrij te maken voor ontspanning. Yoga en meditatie kunnen bijvoorbeeld helpen om stress te verminderen.

5. Gebruik de juiste producten

Het gebruik van de juiste haarproducten kan helpen om haaruitval te voorkomen. Kies voor producten die zijn ontworpen om haaruitval te verminderen. Shampoos met cafeïne of minoxidil kunnen bijvoorbeeld helpen om de haargroei te stimuleren. Vermijd producten die agressieve chemicaliën bevatten, zoals sulfaten, parabenen en siliconen.

vrouw-bij kapper-haarbehandeling-haaruitval

6. Gebruik de juiste kammen en borstels

Het is belangrijk om de juiste kammen en borstels te gebruiken bij het kammen en borstelen van je haar. Gebruik kammen en borstels met brede tanden en zachte haren om het haar te ontwarren zonder het te beschadigen. Vermijd kammen en borstels met metalen tanden of stijve haren, omdat deze het haar kunnen breken en beschadigen.

7. Bescherm je haar tijdens het slapen

Het is belangrijk om je haar te beschermen tijdens het slapen. Draag een satijnen of zijden sjaal om je haar te beschermen tegen wrijving en breuk. Vermijd het slapen op katoenen kussenslopen, omdat deze het haar kunnen uitdrogen en beschadigen.

8. Raadpleeg een professional

Als je last hebt van haaruitval, is het belangrijk om een professional te raadplegen. Een dermatoloog of tricholoog kan je helpen om de oorzaak van de haaruitval te achterhalen en een behandelplan op te stellen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, zoals medicatie, haartransplantatie en PRP-behandelingen. Ook kan een professional hormoontherapie voorschrijven om hormonale haaruitval te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een hormoonvervangingstherapie voor vrouwen tijdens de menopauze. Ook kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de niveaus van DHT verlagen.

Zo houd je je lokken gezond

Haaruitval kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder een verstoorde hormoonbalans. Hormonen spelen een belangrijke rol bij de groei, het onderhoud en de vernieuwing van ons haar. Door een gezonde levensstijl te hebben, gezond te eten, stress te vermijden en de juiste haarproducten te gebruiken, kun je haaruitval voorkomen. Als je last hebt van haaruitval, is het belangrijk om een professional te raadplegen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die je kunnen helpen om je haargroei te verbeteren.

Foto 1: dimaberlinphotos via Canva

Foto 2: Maria Meija via Canva

Meer lezen?

Sharon Lang
Sharon Lang
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security