Kroeshaar & Wetenschap

Wie schrijft er over kroeshaar & wetenschap?

Tapered Cut (kroeshaar style)
📸Script2Screen Films

Twee blogs over haarroos verder en nog steeds geen idee wie die dame achter de Curls & Science blog nou is en waarom ze blogt over haar kroeshaar en de wetenschap erachter?
Die nieuwsgierige dame dat ben ik, Anouskha, een moeder van twee prachtige jongens (3 en 9 jaar). Eigenaresse van de webshop CurlMania en in het dagelijks leven werkzaam op de onderzoeksafdeling Virologie. 

Science

I just love science! Nieuwsgierig naar hoe het menselijk lichaam werkte sinds de basisschool, koos ik bewust mijn vervolgopleidingen. Dit bracht mij bij de opleiding Biomedische Wetenschappen. Wat houdt dit precies in? Nou, dat je alles leert over het menselijk lichaam. Van hoe het lichaam functioneert in gezonde toestand, wat er gebeurt tijdens ziekte en hoe het lichaam zich verdedigt tegen indringers. Wat heeft dit te maken met science (wetenschap)? Nou, laten ze in deze opleiding je nou net opleiden tot wetenschapper. Je leert hoe je vragen beantwoord krijgt door goed onderzoek te doen. Ik hoor je nu bijna denken, wat heeft dit te maken met mijn krullen? Lees gauw verder om dit te ontdekken.

Schoolzwemmen met krullen

Ik ben sinds kleins af aan de trotste eigenares van een volle bos haar. Het schoolzwemmen op de basisschool vond ik heerlijk, voor mijn moeder en tante waren dit echter verschrikkelijke jaren. Mijn tante beweert nog steeds dat door mij haar duim minder goed werkt. Het buigt op de een of andere manier minder goed. “Ik heb eelt op mijn vinger en spontaan weer kramp als ik denk aan je haar wassen en uitkammen”, aldus mijn tante. 

Basisschool haarroutine

Mijn prachtige dikke bos kroeshaar werd altijd op de vrijdag of de zaterdag gewassen en gevlochten. Dat betekende dat ik mijn haar in 4 grote vlechten gekamd kreeg. Genoeg DAX haarvet erin, kam met grote en wijde tanden erdoor, haarballen of haarscheps aan de basis gevolgd door een dikke vlecht erin en dan als afsluiter weer een haarbal erin. Elke avond sliep ik met een satijnen sjaal om ervoor te zorgen dat mijn haar voor de rest van de week netjes bleef. Ik vermoed dat dit voor velen als een bekende haarroutine klinkt. Met een aantal aanpassingen, is dit precies de haar routine van mijn twee prinsjes. 

Mijn grote bos krullen

Ik hield van mijn grote bos haar. Mijn moeder had een minder liefdevolle relatie met mijn krullenkroon. Ze zag er elke week weer tegenop om door die grote bos krullen heen te werken. Al moet ik zeggen dat ze de basis haarverzorging best goed deed. Misschien was dit toeval of was dit zo aangeleerd door tips en tricks van familie en vrienden. Waar had ik deze krullen vandaan? Daar was ze duidelijk over. Ongetwijfeld van mijn vader. Net zoals mijn vader had ik dikke strengen haar en was het bovendien ook veel. Uit haarzakjes leken meerdere haren soms te groeien. Of dat kan, is nog de vraag en ook nog interessant voor een toekomstige blog. 

Mijn eerste relaxer

Haar quote over het onnodig gebruik van relaxers om kroeshaar te ontkrullen.

My hair did not need a relaxer, it was not stressed! Was ik deze quote maar eerder tegen gekomen. Daar zat ik dan als jong meisje in groep 7, klaar voor mijn eerste relaxer beurt. Little did I know, dat het zo een ramp zou zijn. Nee ik zou straks ook ‘mooi’ glad en stijl haar hebben. Haar dat wapperde in de wind en van de ene naar de andere schouder geschoven kon worden met een zwaai van mijn hoofd.  

Het aanbrengen van de relaxer

Het begon met het invetten van je haarlijn en je oren met vaseline. Vervolgens het mengen van de bestanddelen. En dan het aanbrengen van de relaxer in je haar. Als ik mij kan herinneren, vanuit de nek naar de voorkant toe. Oehhhh, ik kan je vertellen dat met mijn volle bos haar, het een ramp was. Als mijn moeder op de helft was, brandde het al zo erg dat er van alles aan te pas moest komen. Beetje vaseline op de plekken die het ergst branden. Zoals eerder aangegeven zorgde mijn moeder best goed voor mijn haar. En na het relaxen werd de routine uitgebreid.

Haarroutine met gerelaxt haar

Na mijn eerste relaxer, werd er nog zorgvuldiger voor mijn haar gezorgd. Het merk ORS was mijn vaste merk. Als hoofdbestanddeel had deze olijfolie. Mijn moeder gebruikte de shampoo, Hair mayonaise, mousse van motions en de welbekende blauwe dax. Dat betekende pas echt een washDAY! Die krulspelden in doen en daarmee onder de haardroger nam veel tijd in beslag. In de avond wrappen en weer binden met de bekende satijnen sjaal. Het leek prima te gaan, maar wat opviel was mijn haarlengte. Ik had toch echt gehoopt eindelijk ook van dat zwarte gladde haar te hebben met dezelfde lengte als die van de bekende Barbie poppen. Mid-back lengte om zo maar te zeggen. Op de een of andere manier bleef het bij schouder lengte en kreeg ik mijn haar niet langer dan dat. 

De transitioning naar Natural Hair

Het vastleggen van de groei en gezondheid van mijn kroeshaar tijdens mijn hair journey.
Vastleggen van mijn natural hair journey

Jarenlang heb ik mijn kroeshaar gerelaxt. En al die jaar bleef mijn haar dezelfde lengte. Tot 2009, toen was ik het zat en besloot op zoek te gaan naar een betere verzorging van mijn haar. Youtube liet mij al snel kennis maken met de Natural hair vloggers zoals Taren Guy, PrettyDimples01, Kimmaytube en later ook Naptural85. Ik besloot mijn kroeshaar te leren verzorgen. Weg met die creamy crack en in met de Do It Yourself haarmaskers en natuurlijke haarverzorging. Mijn haar groeide uit in mini-twist styles tot ik klaar was voor mijn big chop.

Fast forward naar de tweede big chop

Met vallen en opstaan, slaagde ik erin om mijn haar naar gezond én een mooie lengte te krijgen. Natuurlijk probeerde ik alles netjes bij te houden en op te schrijven. Samen met mijn partner in crime (bestfriend Bibi) ging ik volop mee in trends en nieuwe ontwikkelingen. Curlformers, rhassoul washes, lijnzaadgel, appel of druivenazijn en natuurlijk het boek The Science Of Black Hair. Mijn haar groeide goed en ik was zeer tevreden met mijn lengte. En toen gebeurde het! HEAT DAMAGE. En er viel helaas weinig meer aan te doen. Geen Aphogee protein treatment die hielp, noo noo. Believe me, ik heb het geprobeerd. So out with the old heat-damaged hair en in met mijn vlotte tapered-cut. 

Hairgoal na Big Chop #2

Ondanks dat ik ontzettend genoot van mijn korte coupe, ben ik toch weer mijn haar aan het laten groeien. Op weg naar Rapunsel of Cousin It lengte. Yess, ik weet niet wie mijn haar voor mij gaat wassen of twisten, maar mijn hairgoal is gezond en ontzettend lang haar. Ik blijf leergierig als het gaat om de verzorging van mijn kroeshaar en krullend haar in het algemeen. Nooit genoeg kennis en nooit uitgeleerd. Ik hoop dat ik alle kennis met jullie kan delen in mijn Curls & Science blog. 

Dus verwacht blogs waarin kennis wordt gedeeld met een wetenschappelijk smaakje. 

Ennuh mijn doel is om in augustus 2021 minimaal mid-back lengte te hebben. Volg je ook graag mijn persoonlijke haar journey? Volg en lees dan ook de Curls & Science blog op de CurlMania website. 

Curls & Science
Curls & Science
Deel dit artikel met je vrienden

2 gedachten over “Kroeshaar & Wetenschap”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security