Krullen op het kinderdagverblijf

Toen mijn nichtje lang geleden een foto van haar kind op de creche stuurde met wilde haren, vroeg ik haar waarom het haar los zat. ‘Er mogen geen elastiekjes in het haar’, was haar antwoord. Ik dacht er toen niet te veel over na. Totdat ik zelf jaren later tegen dezelfde uitdaging aanliep. Namelijk de verzorging van natuurlijk krullen op het kinderdagverblijf. 

Ten eerste wil ik aangeven dat ik superblij ben met het kinderdagverblijf waar mijn dochter naartoe gaat. We wonen in een wijk met niet veel zwarte mensen. Toch weten ze heel goed wat ze moeten doen en zorgen ze altijd heel erg goed voor haar. Zo smeren ze haar altijd goed in tijdens de zomermaanden. En waren ze scherp toen ze veranderingen in haar huid zagen. Na een bezoek aan de dokter bleek ze eczeem te hebben. Waar ze gelukkig nu van af is. 

Ook als het gaat om het haar zijn ze altijd positief. Toen ze een baby was, waren ze erg nieuwsgierig naar haar haartype. Sinds haar eerste krul zeggen ze altijd hoe mooi ze is en hoe prachtig haar haar eruit ziet. Ik zie mijn dochter dan altijd glunderen. Ik geloof dat dit bijdraagt aan haar positief zelfbeeld. Daarnaast zorgen ze goed voor mijn dochters haar. De zandbak is haar favoriete speelplek, echter heb ik met het kinderdagverblijf afgesproken dat ze dan een tulband draagt. Om te voorkomen dat er zand in het haar komt. We weten allemaal hoe lastig het is om zand uit het haar te krijgen, zeker wanneer ze krullen.

krullen kinderdagverblijf 2

Sinds het haar lang genoeg is, maak ik graag staartjes. Niet alleen omdat het leuk staat, maar omdat haar haar zo beter beschermd blijft. Daarnaast is het gemakkelijker te kammen doordat er minder klitten ontstaan. Tenslotte zorgt een vaste haarstijl ervoor dat de producten langer in het haar blijven zitten. Hierdoor heb je minder nodig en gaan ze dus langer meer. 

In het begin vond mijn dochter het niet leuk om staartjes te dragen. Ze haalde de elastiekjes er dan zelf na 5 minuten er weer uit. Toen ik dit aan aan het kinderdagverblijf vertelde, vroegen ze mij of ze het mochten proberen. En ja hoor, sindsdien gaat mijn dochter trots met haar staartjes naar de creche. Het liefste zou ik willen dat ze de hele tijd erin blijven zitten. Helaas geldt er een regel dat als ze gaan slapen, de elastiekjes eruit moeten. Om het stikgevaar te voorkomen.

Eerlijk gezegd had ik deze regel in het begin niet eens door. Onze dochter ging immers met staartjes naar school en kwam weer met staartjes thuis. Totdat ik een keer merkte dat haar elastiekjes erg strak zaten. Ze waren vaker om haar haar gedraaid dan dat ik in de ochtend had gedaan. Verder kwam ze een keer thuis met los haar. Ze hadden die dag geen tijd om haar haar weer vast te maken. Toen ik vroeg hoe het zat; waarom haar haar los moest, werd het mij pas helder. Op de slaapzaal halen ze de elastiekjes uit het haar. Om te voorkomen dat de elastiekjes eventueel los raken (of dat de kinderen deze zelf los maken) en het kind erin stikt. 

Natuurlijk is het fijn dat ze op het kinderdagverblijf zo voorzichtig zijn. Echter brengt het wel een nieuwe uitdaging met zich mee. Als de elastiekjes eruit gaan, moeten ze er ook weer terug in. Dat betekent dat ze goed moeten weten wat ze daarvoor moeten doen. De eerste keer probeerden ze het haar weer bij elkaar te brengen met een borstel. Ze kwamen toen snel genoeg achter waarom je droge krullen beter niet kunt borstelen. Daarnaast vond ik dat ze het haar te strak vast maakten. Ik heb nu afspraken gemaakt hoe ze het haar weer vast maken.

Nu twee jaar later ben ik nog steeds erg tevreden met de manier waarop het kinderdagverblijf met mijn dochter om gaat. Binnenkort gaat ze naar een nieuwe groep, ik hoop dan dat ik weer fijne medewerkers ontmoet en met ze dezelfde afspraken kan maken. Ik geloof dat een kind met krullend haar net wat extra uitdagingen met zich mee brengt, echter zolang je met elkaar het gesprek aangaat moet dat goed komen. Graag deel ik nog wat tips die ik over de jaren heb geleerd. 

krullen kinderdagverblijf 4
  1. Laat je kind tijdens het buitenspelen een muts of een pet dragen. Zeker als je kind in het begin nog niet zoveel haar heeft, kan dit bescherming bieden. Indien je kind een volle bos heeft, kan een muts of pet voorkomen dat er zand of ander vuil in het haar terecht komt. Bij de H&M heb ik leuke tulbanden gevonden die mijn dochter super leuk staan. Ik heb ze in verschillende kleuren zodat ze altijd matchen met haar ouftit. 
  1. Bescherm het haar met een protective styling. Met mijn twee linkerhanden maak ik graag staartjes. Echter kun je natuurlijk ook andere haarstijlen proberen. Denk daarbij aan vlechtjes, cornrows, bantu knots of twists. Zolang je alleen gebruik maakt van het eigen haar, kun je zo creatief zijn als je wilt. Een protective styling zorgt ervoor dat het haar beschermd en goed verzorgd blijft. Ook kan het helpen om het haar gezond te laten groeien.
  1. Laat je kind tijdens de koude maanden een muts dragen met een satijnen binnenvoering. Zeker als het koud is, heeft je haar met wat extra verzorging nodig. Daarbij kan een muts met satijnen binnenkant helpen. Satijn zorgt er namelijk voor dat haarproducten in het haar blijven en het haar in model blijft. Ik heb zelf een erg fijne muts bij satijnkledinglijn gekocht. Deze is ideaal voor mijn dochter haar haar.
  1. Blijf met elkaar in gesprek. Vertel aan de medewerkers hoe ze het haar het beste kunnen verzorgen. En maak duidelijke afspraken. Mogen ze bijvoorbeeld het haar wassen als het vies wordt of doe je dat liever zelf wanneer je kindje weer thuis is? Als het haar voor het slapen gaan los moet worden gemaakt, hoe moeten ze het na het slapen verzorgen? Bespreek de mogelijkheid om eventueel producten achter te laten die ze kunnen gebruiken voor de haarstyling en verzorging. Omdat ik het haar van mijn dochter liever zelf verzorg, heb ik nooit producten achter gelaten. Mijn dochters haar maken ze na het slapen weer vast door het haar met de hand weer bij elkaar te brengen en met een elastiekje vast te maken. 

Dit zijn in mijn ogen de belangrijkste tips. Welke haar uitdagingen kwamen jullie tegen toen de kids klein waren?

Kimry
Kimry
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security