Moeder Natuur to the rescue in de strijd tegen haarroos

Wij zijn allen wel bekend met het fenomeen van een schilferende hoofdhuid. Al vrij snel zetten wij witte schilfers weg als zijnde haarroos. In de eerste blog over haarroos hebben wij uitgelegd wat haarroos is, welke typen er zijn en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. De chemische middelen en shampoos werden besproken. Maar nu is het tijd voor de natuurlijke middelen.

Vele Curlies proberen tegenwoordig voor de natuurlijke producten te kiezen en af te stappen of te minderen in het gebruik van producten die (deels) uit chemische ingrediënten bestaan. Hoe moeilijk is het om de juiste natuurlijke producten te vinden? Op elk etiket staan de ingrediënten vermeld met hun scheikundige naam. We kennen allemaal de beschrijving van een appel in scheikundige annotatie. Je zou denken dat het de meest slechte chemische troep is die je kunt vinden. Laat je dus niet te snel afschrikken door scheikundige benamingen van ingrediënten. Maar probeer te achterhalen wat de stof precies is, hoe het werkt en welke werking het in het product en op jouw haar heeft. 

Ik leerde al snel tijdens mijn bachelor Biomedische Wetenschappen dat de plantenwereld de basis is geweest en nog steeds is van heel veel medicijnen. Maar zoals bijna alles in onze maatschappij, moeten ook medicijnen sneller en beter werken. Dus de natuurlijke (plantaardige) geneesmiddelen worden chemisch nagemaakt in het laboratorium met een aantal “verbeteringen” waardoor het sneller, langer of effectiever werkt. Vaak worden natuurlijke middelen als minder goed beschouwd omdat het langer duurt voordat je het effect ziet en je langer moet aanhouden met het gebruik ervan.

In de strijd tegen een vaak voorkomend verschijnsel als haarroos bestaan vele natuurlijke middelen die makkelijk te verkrijgen zijn en vaak in vele keukens/huishoudens al aanwezig zijn. Het zijn kruiden, plantendelen en/of bereidingen die doorgaans voor andere doeleinden in onze keuken staan. Hieronder beschrijven wij een aantal van deze anti-haarroos middelen. Met de notitie dat natuurlijk ook bij het gebruik van natuurlijke middelen allergische reacties kunnen ontstaan of bijwerkingen kunnen optreden. Wees dus altijd voorzichtig met het gebruik, test indien mogelijk eerst uit op een kleiner oppervlak en ga na welke bijeffecten het gebruik kan hebben. Zo ben je voorbereid op ongewenste reacties of bijwerkingen.

Laten we beginnen met een aantal kruiden die “normaal” zijn in onze keuken zoals Rozemarijn, Tijm en Salie. 

Salie (Salvia officinalis L.) en Rozemarijn (Rosmarinus officinalis Linn.)
Salie is vooral bekend in de gedroogde vorm en het gebruik als zuiverende wierook. Maar is een oude bekende als het gaat om anti-haarroos middelen. Een extract van Salie werd hierbij in de hoofdhuid gemasseerd. Dit schijnt niet alleen te helpen tegen haarroos, maar ook als effectief beschreven tegen haarverlies en vettig haar. Het gebruik van een dagelijkse spoeling met een aftreksel van Salie in combinatie met Rozemarijn wordt ook aangeschreven als effectieve haarroos behandeling.

Salie_vers
Verse salie

Rozemarijn en Tijm (Thymus vulgaris L.)
Zowel Rozemarijn als Tijm blijken goed te zijn voor de algehele gezondheid van het haar. Tijm verwerkt in een smeersel voor op de hoofdhuid, zou voor vermindering van haarroos zorgen. In een spoeling gecombineerd met Rozemarijn zorgt het voor een algehele verbetering van de condititie van je haar. Deze combinatie gaat ook haaruitval tegen.

Knoflook lotion (Allium sativum)
Wordt al eeuwen als middel met antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende werking ingezet. Wees echter voorzichtig en gebruik knoflook niet direct op de huid. Dit kan een allergische reactie, blaren, ontstekingsreactie en/of een brandend gevoel veroorzaken. Een lotion, crème of olie waarin knoflook verwerkt is, kan hierbij als oplossing gebruikt worden.

Tijm_Rozemarijn
Tijm Rozemarijn

De volgende natuurlijke anti-haarroos middelen zijn minder snel in huis te vinden, maar wel goed verkrijgbaar in winkels met natuurlijke cosmetica of zelf te maken. Ja, de handen uit de mouwen en aan de slag met een Do-It-Yourself recept.

Tea Tree Olie (Melaleuca alternifolia)
Een van de bekendste oliën die echt niet kan ontbreken wanneer je het over hoofhuid aandoeningen hebt. Tea Tree olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia boom groeiend in Australie. De afgelopen 10 à 15 jaar is Tea Tree olie als het middel tegen haarroos gepresenteerd. In bijna elke shampoo of haarproduct tegen haarroos werd deze olie verwerkt. Het geeft een tintelend en fris gevoel na gebruik. Uit onderzoek is gebleken dat Tea Tree olie zeer effectief is tegen haarroos omdat het de gist Pityrosporum ovale effectief bestrijdt. Deze gist is vaak de oorzaak van haarroos zoals beschreven in de vorige haarroosblog. Uit de studie van Satchel et al. 2002 is gebleken dat het 4 weken lang dagelijks gebruik van shampoo met 5% Tea Tree olie haarroos zichtbaar vermindert, maar helaas niet helemaal verhelpt en de hoofdhuid niet volledig geneest. Het is dus een goed middel om ernstige haarroos te verminderen.

Tonic met essentiële Citroengras olie (Cymbopogon flexuosus
In de studie van Chaisripipat et al. 2015 uitgevoerd in Thailand, werd het gebruik van citroengras olie in anti-haarroos tonic onderzocht. Dit werd getest bij een groep van 30 vrijwilligers met bevestigde matige tot ernstige haarroos. Twee keer per dag gebruikte ze de tonic met 5, 10 0f 15% essentiële citroengras olie. Er werd op twee momenten in de studie opnieuw gemeten hoe ernstig de haarroos was. Het eerste meetmoment was na 7 dagen en het tweede was na 14 dagen. Al na 7 dagen bleek dat de haarroos zichtbaar minder en na 14 dagen was de haarroos voor de helft afgenomen. De deelnemers die de tonic met 10% citroengras olie gebruikte zagen het beste effect en hadden 80% minder haarroos. De onderzoekers hebben bewust gekozen voor citroengras olie omdat hiervan al bekend was dat het gist (schimmels), die vaak haarroos veroorzaken goed dood. 

Appelazijn (Apple Cider Vinegar)
De voordelen van appelazijn vliegen je om de oren evenals de DIY-recepten en video’s. Appelazijn wordt ingezet als homemade middel tegen allerlei klachten. Velen drinken elke dag een scheutje appelazijn in een glas water tegen variërende klachten en voor bevordering van de algehele gezondheid. Appelazijn wordt gemaakt met behulp van gisten en bacteriën die de aanwezige suikers in het fruit omzetten naar alcohol. Hierna worden de appels eruit verwijderd en wordt de alcohol omgezet naar azijn door zuur-vormende bacteriën. In de studie van Gopal et al. 2017 wordt er onderzoek gedaan naar de werking van appelazijn tegen bacteriën en schimmels/gisten. De resultaten laten zien dat appelazijn vooral effectief is tegen bacteriën en minder tegen gisten. Bovendien bleek dat een kleine hoeveelheid appelazijn al voor bijwerkingen kan zorgen doordat deze zeer zuur is. Irritatie van de huid komt al gauw voor bij grotere hoeveelheden en hogere concentraties. Dit maakt appelazijn minder geschikt voor haarroos veroorzaakt door gisten. Als er toch gebruik gemaakt wordt van appelazijn, is het aan te raden deze heel erg te verdunnen. Nooit pure appelazijn gebruiken!

appelazijn
Appelazijn

Honing
Wij kennen het als het heerlijk zoete goedje dat je kunt gebruiken om je thee mee te zoeten of zo een lepel van te gebruiken bij een zere keel. Naturals die van DIY-recepten houden, zullen het ongetwijfeld kennen als humectant voor in hun haarmaskers. Honing bindt of trekt vocht aan. Is je haar droog en heb je een sterke vochtinbrenger nodig, dan is honing je beste vriend.  Maar naast de functie als vochtinbrenger staat honing om nog veel meer bekend. Er bestaat medicinale honing die sterke antischimmel en antibacteriële werking heeft. Deze eigenschappen heeft deze speciale honing te danken aan de bijen die dit in de honing stoppen om te zorgen dat deze goed blijft voor langere perioden. Bij haarroos typen waarbij gist de oorzaak is, is honing uitermate geschikt als natuurlijk middel. Maar ook voor de ontstoken hoofdhuid waarbij schilfers ontstaan is honing een goede genezer. Honing bevat namelijk ook stoffen die helpen bij wondgenezing, het remmen en verhelpen van ontstekingen. Honing is dus een alleskunner als het gaat om het verzorgen van je krullen en je hoofdhuid.

Met de beschrijving van de bovenstaande natuurlijke homemade remedies heb je hopelijk meer starters kennis in huis. Haarroos is een veelvoorkomende aandoening met verschillende oorzaken en dus ook verschillende middelen om deze te behandelen. Zie deze blogs als een duwtje in de juiste richting naar meer kennis over jouw krullen en de verzorging ervan.

Love the Curls and their Science!

Bronnen
(Gopal & Anthonydhason, 2017) (Burlando & Cornara, 2013) (Satchell & Saurajen, 2002) (Chaisripipat & Lourith, 2015) (Aburjai & Natsheh, 2003)

Curls & Science
Curls & Science
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security