Natural on a budget: 11 tips om je haar te (be)sparen

Afgelopen voorjaar ben ik verhuisd en tijdens het inpakken en opruimen werd ik steeds weer op de feiten gedrukt; Bobby pins en elastiekjes verdwijnen niet, ik ben slechts vergeten waar ik ze uit het gedaan. Net zoals ik standaard lijk te vergeten dat ik bij mijn vorige bezoek aan de toko al een conditioner heb gekocht en nog een shopper vol nep-haar heb…  

NHC Natural on a budget

Daarom ben ik fan van lijstjes, zowel voor werk als privé; boodschappenlijstjes, To-do lists, reminders en wish-list bij mijn favoriete online winkels.. Zo maak ik al enige tijd een maandelijks overzicht van mijn inkomsten en uitgaves. En onlangs bedacht ik mij dat ik dat eigenlijk ook eens een haar gerelateerd budget kan maken. Makkelijker gezegd dan gedaan. 

Call me old-fashioned maar ik smeer geen etenswaar in mijn haar. En uit principe (daar heb ik er meer van 😗) koop ik geen producten die ik ook zelf kan maken, producten die niet uitsluitend voor mijn haar type zijn, of zoals het geval bij de Kruidvat Wolphaertsbocht in Rotterdam, black hair producten die achter-slot-en-grendel blijken te moeten. Oh, en onnodig dure producten ben ik ook geen fan van. Tegelijkertijd kan ik ook niet zonder mijn Basics’s en dat zijn er nogal wat.  

Uit eigen ervaring weet ik dat zodra je door hebt waar je niet zonder kan, de rest al heel gauw overbodig zal worden. Wat heeft je haar nodig?  Of beter, wat is je doel? Het kunnen er ook meer zijn, zodra je dat duidelijk voor ogen hebt kun je makkelijker jouw basic lijst je maken.  

Mijn goal is a big @ss Healty fro. En ik doe echt mijn best om “gezonde” keuzes te maken, niet alleen in de producten die ik gebruik maar ook in de haarstijlen die ik draag.  Hoe ik vroeger mijn boxbraids makkelijk 2 a 4 maanden kon dragen, doe ik dat nu vaak max 6 weken. En ik vlecht mijn haar zelf zodat ik zelf controle heb over mijn edges.  

Mijn basic natural Hair verzorgingsitems:

Let op dit zijn producten die ik fijn vind en mij de gewenste resultaten leveren.  Ga vooral zelf experimenteren zo kom je ervan zelf achter wat wel of niet werkt voor jou en je haar. En begin bij het begin, wat wil je bereiken?? 

Budget tips voor de eigenwijze DIY Kings and Queens : 

Hoofdvraag 😊 : wat is je doel, welk resultaat wil je behalen?   

 1. Experimenteer met producten die je in huis hebt 

Denk aan rijst, koffie of thee en ei of denk buiten de box. Google is my professor dus mijn zoekgeschiedenis bestaat uit *product*+ *benefits for hair* en als het logisch klinkt, niet te veel gedoe dan is, vind ik het de moeite waard om het te proberen.  

 1. Zorg dat een Aloe vera plant een item wordt dat je altijd in huis hebt. Google maar. De 28.9 miljoen (!!!) resultaten liegen er niet om. Let dan wel op welke plant je aanschaft, die met de dikke bladeren geven het meeste juice en hebben niet veel aandacht nodig.  
 1. Maak niet meer dan dat je in 1 sessie of uiterlijk binnen een week kunt gebruiken. Vaak werk je met houdbare producten dus hou hier rekening mee. Een liter rijstwater leek handig, tot ik 2 weken later mijn weckpot open maakte en eigenwijs toch ging gebruiken. 🤢🤢

Budget tips voor de Product junkies: 

 1. Bepaal een prijsgrens en ga daar niet overheen.  I mean I support BOBs en local busineses maar ook ik ben bekend met AliExpress. Producten met een logo (denk spraybottle,kam Etc ) met een prijs hoger dan 5 euro (mijn prijsgrens)!? Daar vind ik wat van..  
 1. Doe research voordat je iets aanschaft. Waar koop je je producten?  Direct bij je kapper, in een toko, of online via een webwinkel, of toch via social media? Ben je nog niet bekend met het product, doe het dan via je kapper/ haarstylist, je kan deze producten immers (vaak) niet ruilen. En ik denk dat zij het beste kunnen vertellen hoe je het moet gebruiken en welk resultaat je mag verwachten.  
 1. Weet wat je koopt. Waar let je op? Bijvoorbeeld of het past bij jouw haartype, maar ook THT als iets in de aanbieding is en je weet dat je favoriete merk een nieuwe verpakking heeft. Producten die voor de Europese markt gemaakt worden, zijn voorzien met een symbool dat aangeeft hoelang het mee gaat na openen. Dit is wettelijk verplicht. Bonus tip: dit is ook een handig tool voor het sorteren van je voorraad.  Gooi het weg of gebruik het als conditioner tijdens het uitkammen van je haar onder de douche. 
 1. Weet wat je in huis hebt. Ga niet naar je haar winkel als je niets nodig hebt of maak een lijstje. Ben je nieuwsgierig naar een product of heb je iets in de kast staan wat geen match was met jouw haar, organiseer een ruil-avond met je curly-friends. Op steeds meer platforms; denk aan NHC SWAP AND SELL of Vinted kun je het ook verkopen of ruilen, maar ook hier vind ik wat van… 
 1. Durf te vragen. Ben je weer bij de Toko en heb je weer eens veel te veel producten gekocht? Vraag om samples! Die zakjes bij de kassa van tussen de 10 a 50 ml??  Its a TRAP! Dit zijn samples en mogen niet eens verkocht worden, maar ik heb dit helaas al meer dan eens zien gebeuren…  
 1. Dime size. Zijn die klodders conditioner, gel en shampoo echt nodig ?? Afhankelijk van welke (protective) haarstijl je draagt, kan je vaak al minderen. *cries in wash-and-go*  
NHC Green and Red Balls Christmas Wish List
 1. Wees geen merken sl#t. De meeste influencers op social media hebben een sponsor of proberen jou hun product te verkopen. In plaats van links en rechts alles aan te schaffen, kan je ook eens meedoen met online acties denk aan: Like, share&win of het schrijven van een recensie. En zo help je hen ook, misschien was een van jouw online-friends net opzoek naar die ene shampoo zonder sulfaten…  
 1. Duurkoop is goedkoop. Ben je zoekende op het gebied van verzorging van je haren dan is de volgende tip zeker de moeite waard: ga naar een krullen/black hair kapper/ haarstylist voor een haaranalyse zodat je de juiste producten koopt die passen bij jouw haar type of leer invlechten. En als je aan protective styling doet in de vorm van wigs en weaves, denk dan eens na over realhair vs synthetisch(I’m a 3 for 10 Expressions kinda girl). 

Tijdens het schrijven van deze blog kwam ik to de volgende realisatie; Mijn Natural hair is geen hobby meer maar a way of life, and I guess my hair is vegan 😀  

Aan welke tip had jij het meest? Of heb je zelf een goudentip die je met mij wilt delen? Laat het mij weten in de comments !  

Lorraine
Lorraine
In mijn blogs neem ik de Nederlandse Natural hairscene en alles wat er daar bij komt kijken ( producten, ondernemers, hairtrends.. ) onder de loep en neem jullie graag mee op mijn lang verwachte en vaak aangekondigde avontuur.
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security