Natuurlijke producten voor (kleine) kinderen

Sinds ik een dochtertje heb, ben ik mij nog bewuster van de producten die we voor ons haar gebruiken en de ingrediënten die de producten bevatten. Net als zoals bij mijn eigen haar het geval is, is het ook bij haar een continue zoektocht wat wel en niet werkt. Inmiddels hebben we een haarroutine, dat voor haar werkt. In de hoop andere moeders te helpen, leg ik in dit artikel uit welke natuurlijke producten ik gebruik.

Olijfolie

Wist je dat olijfolie niet alleen heerlijk is door het eten, maar ook uitermate geschikt is voor de verzorging van de huid en het haar? Deze olie bevat veel vitamines, waaronder vitamine E. Vitamine E helpt ons lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen. Daarnaast zorgen de natuurlijke vetten ervoor dat de huid en het haar wordt beschermd, waardoor gezond blijft. Het laagje dat op je huid en haar achterblijft, zorgt daarnaast voor een natuurlijke glans. Hierdoor ziet het er ook mooi uit! Voor mijn dochter gebruikte ik graag olijfolie als ik haar in bad deed. Ik smeerde dan haar huid en haren goed in. Nadat ik haar uit bad haalde, depte ik haar voorzichtig droog. Hierdoor wordt de overtollige olie verwijderd, zonder dat alle olie gelijk wordt verwijdert.

Kokosolie

Vanaf de eerste maand gebruikte ik kokosolie, zowel voor haar haar als haar huid. Mijn dochter werd geboren met een erg droge huid. Ik wilde producten gebruiken met natuurlijke ingrediënten, dus waren merken als Zwitsal voor mij geen optie. De natuurlijke producten van Naïf waren weliswaar erg fijn, maar als snel merkte ik dat deze niet voldoende voeding en hydratatie boden. Met de kokosolie bleef haar huid soepel, zacht en de droge plekken verdwenen als sneeuw voor de zon.

Kokosolie staat bekend voor zijn verzorgende werking. Hierdoor is het vaak te vinden in producten voor (natuurlijke) krullen en kroeshaar. Voor de allerkleinsten is het beste om natuurlijke kokosolie te gebruiken, omdat je dan zeker weet dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Kokosolie wordt door het haar opgenomen, waardoor het haar van binnenuit wordt verzorgd. Deze olie kan ook op dezelfde manier de huid verzorgen, echter in mindere mate. Oliën zijn vooral ideaal om als beschermlaag aan te brengen, waardoor zowel de huid als het haar wordt beschermd tegen stoffen van buitenaf. De beschermlaag zorgt er daarnaast voor dat de voedende bestanddelen in de huid en het haar blijven, waardoor deze langer verzorgd blijven.

kokos

Castorolie

Castorolie heb ik een lange tijd voornamelijk voor haar haar gebruikt. Op een gegeven ogenblik merkte ik dat vooral op haar hoofdhuid droge plekken ontstonden, waaraan ze begon te krabben. Op dat moment werd het belangrijk om de hoofdhuid te beschermen na hydratatie. Je zult vast hebben gemerkt dat castorolie een erg dik en een stuk minder vloeibaar is in vergelijking tot andere oliën. Dankzij deze eigenschappen is het ideale sealer. Doordat het een laagje vormt, zorgt het ervoor dat het vocht in het haar en de hoofdhuid blijft. Hierdoor werden de droge plekken gelukkig minder. 

Let op! Als er huidirritaties ontstaan is het altijd raadzaam om een specialist te consulteren, zoals je huisarts. Volg daarbij altijd je gevoel. 

Aloe vera

Hoewel water de beste hydratatie biedt, is aloe vera the next best thing! Ik gebruik vooral aloe vera als ik geen zin heb om het haar eerst nat te maken. Doordat aloe vera van nature erg waterig is, kun je de waterspray laten staan. De glibberige textuur zorgt ervoor dat het product snel en makkelijk verspreid. Daardoor heb je maar een beetje nodig! Tenslotte bevat aloe vera ontstekingsremmende ingrediënten, waardoor het de huid en hoofdhuid kalmeert en irritaties tegen gaat. 

Let op! In heel veel aloe vera producten wordt alcohol toegevoegd (ook die van De Tuinen!). Dit zorgt ervoor dat de aloe vera minder goed werkt. Sterker nog, het kan ook voor irritaties zorgen. Daarom is het belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst te checken. Het beste is om pure aloe vera te gebruiken.

aloe vera

Sheaboter

Hoewel sheaboter ideaal is voor zowel het haar als de hoofdhuid, was het een hele zoektocht om de juiste vinden. Er zijn heel veel verschillende sheaboters op de markt. Waar ik naar op zoek was, is een boter zonder geur en zacht genoeg zodat het makkelijk aan te brengen is. Soms kan een sheaboter namelijk erg korrelig zijn, waardoor het minder goed door de huid wordt opgenomen. Er blijven dan resten achter. Voor mij is de NHC Essentials sheaboter van the natural hair club ideaal. Het voldoet aan al mijn verwachtingen en zorgt ervoor dat de huid en haar van mijn dochter gehydrateerd blijven.

Cacaoboter

Tijdens mijn zoektocht naar sheaboter stuitte ik op cacaoboter, wat een goed alternatief is. Ik gebruik de cacaoboter voornamelijk voor de zeer droge plekken op haar huid en hoofdhuid. De cacaoboter geeft net wat meer hydratatie en bescherming. Dit komt doordat het voedende bestanddelen bevat, waardoor het snel door de huid wordt opgenomen. Daarnaast zorgt deze snelle opname ervoor dat andere voedende ingrediënten ook snel in de huid terecht komen. 

Mangoboter

Mangoboter is niet een product waar ik in eerste instantie dacht maar sinds ik deze gebruik, ben ik helemaal verkocht! Naast dat mango echt heerlijk ruikt, biedt het genoeg voordelen. Doordat deze boter boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten zit, ondersteunt het de huid en het haar. Daarnaast helpt het de huid te zuiveren en zowel haar als huid te beschermen tegen schadelijke stoffen.

Als ik de mangoboter op het haar van mijn dochter aanbreng, wordt deze heerlijk zacht. Sinds ze meer haar heeft gekregen, ben ik deze boter gaan gebruiken. Ik merkte gelijk dat haar haar een stuk sneller groeide en minder klitten bevatte. Ik gebruik nog nauwelijks een detangling kam, omdat ik haar haar met mijn vingers gemakkelijk kan ontwarren. Ideaal dus, zeker omdat ze haren kammen niet leuk vindt en vaak moest huilen tijdens het ontklitten. De mangoboter is te koop op de website van Daffie Be Proud.

Rozenwater 

Zoals ik al aangaf, heeft mijn dochter last van een droge huid. Dit kan soms leiden tot huidirritaties. Een van de belangrijkste stap in de verzorging van haar huid is dus om deze te kalmeren. Aloe vera is een van de producten die daarbij kan helpen. Een andere is rozenwater. Net zoals aloe vera, werkt rozenwater ontstekingsremmend. Hierdoor worden irritaties verholpen en de huid gekalmeerd. Rozenwater is een ideaal alternatief voor water, om in je sprayfles te doen om het haar vochtig te maken. Soms gebruik ik de rozenwater in combinatie met aloe vera. Dan spray ik eerst de rozenwater en breng ik vervolgens de aloe vera aan in haar haar. Zodat het haar net dat extra beetje verzorging krijgt wat het op dat moment nodig heeft.

Ook bij het vinden van de juiste rozenwater is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te checken. 

rozen 1

Dit zijn de natuurlijke producten die ik voor haar haar en hoofdhuid gebruik. Welke gebruiken jullie voor de verzorging van jullie (kleine) kinderen?

Kimry
Kimry
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security