Texturisme; waarom wij ook nu het gesprek aan moeten gaan

Als sinds het begin van de natural hair movement is het duidelijk dat niet alle haartypen even geliefd zijn binnen de gemeenschap. De voorkeur ging vaak uit naar krullend haar en zij die dat niet hadden deden er alles aan om die gekrulde look voor elkaar te krijgen. Door het beestje bij de naam (texturisme) te noemen, hopen wij dat steeds meer mensen zich bewust worden van deze onderlinge discriminatie. Lees verder om te ontdekken wat texturisme is, waar het vandaan komt en wat voor effect het op ons heeft.

Wat je over texturisme weten moet

Texturisme is discriminatie op basis van haartype, waarbij kroezer haar als minder mooi (of zelfs lelijk) wordt gezien in vergelijking met steil of krullend haar. Texturisme treft vaker mensen met een donkere huidskleur en valt daarom vaak samen met colorisme (discriminatie op basis van huidskleur). Texturisme doet pijn. Logisch. Er wordt namelijk gediscrimineerd op iets wat de ander niet kan en ook niet moet willen veranderen.

Dat texturisme is niet natuurlijk niet zomaar ontstaan, zo kreeg het duidelijk vorm aan het begin van de 20ste eeuw. Wist je dat de eerste haartype schaal stamt uit 1908? En is bedacht door de witte Duitser Eugen Fischer? Eugen bedacht dat je aan het haartype van mensen met een gemengde afkomst kon zien hoe dicht ze tot het witte ras stonden. Zijn onderzoek vond plaats in Namibië, waar de Duitsers niet veel later twee derde van de Narma en Herero stammen vermoorden.

Het is eigenlijk ook niet gek dat texturisme nog steeds voor onderlinge discriminatie zorgt. Als je acceptatie binnen een gemeenschap of maatschappij afhangt van hoe steil of hoe krullend je haar is, valt er een deel al snel buiten de boot. De dodelijkheid van racisme (toen en nu) niet te vergeten.

Texturisme en de haartype schaal

Het inschalen van haartype is niet bij die van Eugen Fischer gebleven. De meest bekende schaal stamt uit de jaren 90 en is bedacht door de Amerikaanse kapper Andre Walker. Het is de schaal die wij ook in Nederland veelal gebruiken om haarproducten uit te kiezen of in onze zoektocht naar influencers op YouTube. De schaal start bij haartype 1A, het steilst, en eindigt bij haartype 4C, het kroezer haar.

texturisme
afbeelding via hairpro.nl

En alhoewel deze schaal ontzettend handig is voor het ontdekken van de juiste haarverzorgingsroutine, roept het de laatste tijd toch een heleboel vragen op. Zoals waarom het kroeshaar als laatste genoemd wordt en niet als eerste. En of juist die haartype schaal van Andre niet voor meer verdeling binnen de zwarte gemeenschap zorgt. Denk aan de teruggekeerde groei in de vraag naar producten als texturizers, die het haar zachter maken en de illusie van een steiler haartype geven.

Daarentegen zorgt de schaal er ook voor dat er binnen de natural hair community een eigen 4C community is ontstaan. In die community vinden mensen, die zich vaak buitengesloten voelen, steun bij elkaar. Het heeft ook voor meer bewustzijn op het gebied van texturisme gezorgd. Want waarom is het ene haartype wel geaccepteerd en het andere niet?

Texturisme en het effect op de gemeenschap

Texturisme is niets nieuws. Het begon ooit met het stijlen van ons haar met stijltangen en relaxers. En alhoewel de relaxers langzaam uit het straatbeeld verdwenen, kwam daar de voorliefde voor krullend haar in de plaats. Krullend haar werd ineens als iets mooi en begeerlijk gezien, waarbinnen de kleinere krultypen en het kroeshaar geen plek hadden.

Die uitsluiting vindt op grote schaal plaats binnen de gemeenschap. Het is te zien in de media, denk aan films en muziekvideo’s, maar ook in het straatbeeld en op sociale media. In de muziek van rappers wordt er nog steeds gesproken over ‘my lightskin or redbone, with real hair’. Waarbij er altijd gekozen voor vrouwen met een lichte huidskleur en steil of krullend haar.

En ja, er is een duidelijke shift binnen onze gemeenschap gaande. Maar die is er helaas nog niet op grote schaal. Het zijn voornamelijk de vrouwen en mannen (met het kroezer haartype) die vechten voor een ander beeld in de media. Let wel, zij zijn niet de enigen die aan het vechten zijn, maar maken wel een groot deel van die voorvechters uit. Het is dus aan ons om meer bewustzijn over deze vorm van discriminatie te creëren en dat begint bij zelf onderzoek doen naar het effect en de gevolgen.

Vechten tegen texturisme

Er zijn verschillende manieren om zelf bewustzijn over dit onderwerp te creëren. De eerste stap is in het aangaan van de dialoog. Ga eens met iemand in gesprek die texturisme ondervindt. Niet om onderwezen te worden over het onderwerp, maar zodat je je kan inleven in hoe de ander het ervaart. Luister op YouTube naar de ervaringen van anderen, luister naar podcasts of lees persoonlijke ervaringen.

Maar daar stopt het niet. Als consument kiezen wij wat we consumeren. Luisteren wij alleen maar naar rappers die vrouwen uitsluiten op basis van hun huidskleur of haartype? Of kiezen wij er bewust voor hun streams te verminderen totdat zij een andere boodschap verkondigen? En dat geldt ook voor de producten die wij kopen. Waarom producten kopen van natural hair brands die geen moeite doen om passende producten voor kroeshaar te ontwikkelen?

Je mag dan misschien zelf geen last hebben van texturisme, toch is ook aan jou de taak om er iets tegen te doen. Wij zijn allemaal ontzettend mooi en uniek gemaakt en het is de hoogste tijd dat wij daar de waarde van inzien.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaring met texturisme. Heb je het zelf ondervonden? Of is jouw blik op de haartypen de afgelopen jaren misschien zelf wel drastisch veranderd? Laat het ons hieronder weten. Wij zijn nieuwsgierig naar wat jij te delen hebt.

NHC NL
NHC NL
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security