Protective Styles; waarom ze jouw haar niet altijd beschermen

Wil je weten hoe je ervoor kan zorgen dat jouw protective styles daadwerkelijk jouw haar beschermen? Dan is deze blog een must read voor jou. Het is namelijk zo dat protective styles niet altijd even goed voor je haar zijn. Ze kunnen zelfs een averechts effect hebben als je ze niet goed aanbrengt en verwijdert. In deze blog leggen wij je daarom uit waar je op moet letten bij protective styles, zodat ze jouw haar ook echt beschermen.

Wat zijn protective styles?

Protective styles zijn haarstijlen gemaakt om onze haren te beschermen. We willen daarmee voorkomen dat wij teveel met onze handen aan ons haar zitten. Ons haar is namelijk ontzettend kwetsbaar en als je elke dag bij het uitkammen aan die punten trekt worden ze zwakker, splijten ze en breken ze uiteindelijk af. Natuurlijk hoeft jouw variatie aan haarstijlen niet alleen maar uit protective styles te bestaan, maar een gezonde afwisseling tussen je haar beschermen en lekker los dragen is wel aanbevolen. Houdt daarbij ook rekening met bijvoorbeeld de weersomstandigheden en of je al hele kwetsbare punten hebt of niet.

Bekende protective styles zijn boxbraids, dunne tot hele dikke vlechten -vaak aangevuld met synthetisch haar- of cornrows, zoals je kunt leren tijdens één van onze workshops. Maar ook een knotje, hoofddoek of pruik beschermt jouw haar tegen bijvoorbeeld wrijving in je nek tegen de kraag van je jas of ruwere kleding. Zo merken mensen met erg gevoelig haar na een lange winter vaak dat de haren in hun nek afgebroken zijn. Dat komt niet alleen door te strakke knotten, maar het kan ook aan die synthetische sjaal liggen die je de hele winter draagt.

Waarom protective styles je haar niet altijd beschermen

Je hoort vaak verhalen van mensen die bij protective styles zweren, maar toch geen echte groei meer zien. Dat kan aan meerdere factoren liggen, zoals het gebrek aan de voedingstoffen die voor gezond haar zorgen. Maar ook je beschermende haarstijlen kunnen daar invloed op hebben. Zo kan je jouw ‘edges’ verliezen, wat ook wel alopecia mechanica of tractie-alopecia wordt genoemd. Bij het te strak invlechten of het dragen van strakke knotten vallen door de druk op je hoofdhuid haren uit. Als je dat voor langere periode doet ontstaat er een kale plek, vaak aan de voorkant van je haarlijn, maar het kan over je gehele hoofdhuid gebeuren.

Daarnaast zorgt het vlechten met synthetisch haar voor wrijving met je eigen haar, waardoor je vaak merkt dat je boven op je hoofd kortere plukken haar hebt. Dat is haar dat bij het dragen van jouw braids afgebroken is. Als je dik haar hebt, merk je er vast niet veel van. Maar voor de mensen met wat kwetsbaarder haar is dat natuurlijk niet fijn. Ook doen veel online forums geloven dat knotless braids het afbreken verergeren. Maar dat zijn niet de enige twee redenen waarom protective styles je haar niet altijd beschermen.

protective-stlyes
Foto door Ogo

Het is bekend dat ons haar met rust gelaten wilt worden. Het groeit het lekkerst zonder al te veel manipulatie en dat komt omdat je punten daardoor gewoonweg minder snel splijten en je zo geen lengte verliest. Maar als je nou juist bij het aanbrengen en het eruit halen van je protective styles niet op je punten let, dan verlies je de lengte alsnog. Denk aan de blow-hout die je voor het vlechten doet, gebruik je daar wel een heat protectant voor? En haal je jouw mini-twists er wel met olie uit, waardoor je niet teveel aan je punten hoeft te trekken die waarschijnlijk samengeklit zitten?

Hoe het dan wel kan

Wees lief voor je haar. Eet je niet gezond en gevarieerd genoeg, slik dan supplementen die de behoeften van je haar aanvullen. En… vergeet natuurlijk niet om voldoende water te drinken en genoeg te slapen. In het vervolg is het aan te raden dat je jouw protective styles niet te strak aanbrengt en niet te lang laat zitten. Te veel getrek aan je hoofdhuid zorgt ervoor dat je haren verliest en dat is nou net wat wij willen voorkomen. Wissel de type protective styles regelmatig af en haal ze er met geduld weer uit. Wil het te snel doen, dan ga je trekken en daar zijn je haarpunten erg gevoelig voor zijn.

En let vooral goed op de behoeften van je haar. Voelt het droog aan? Heb je veel gespleten punten? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Ligt het aan je protective style? Ga dan op zoek naar een nieuwe stijl om uit te proberen. Er zijn er meer dan genoeg!

NHC NL
NHC NL
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security