Die momenten waarop het lijkt alsof je haar stopt met groeien. Zucht. Niet iedereen wilt een grote bos krullen of een mid back blow-out, maar een feit is dat gezond haar lekker groeit. Dus of je nou om de drie maanden jouw haren knipt of het eigenlijk al een tijdje niet gedaan meer hebt. Wanneer je haar lijkt de stoppen met groeien is het tijd om even te kijken naar hoe het met de gezondheid van jouw krullen en coils zit. Dit zijn drie redenen waarom het lijkt alsof je haar stopt met groeien.
Kan het dat je haar stopt met groeien omdat het in cycli groeit?
Waarschijnlijk heb jij ook ergens gehoord of gelezen dat ons haar in cycli groeit. Het zou daarbij gaan over groeicycli van gemiddeld zeven jaar, waarbij aan het einde van de cyclus je haar uitvalt. Maar uit ander onderzoek blijkt juist ons dat haar, in tegenstelling tot dat van dieren, niet met seizoenen of in cycli groeit. Het gaat door drie fases (groei, transitie en rust) en hoe lang die fases duren verschilt per persoon.
Van alle haren op ons hoofd zit slechts 6% tot 8% in die laatste fase. Dus lijkt het alsof je haar stopt met groeien, is het wellicht verstandig om naar de onderstaande redenen te kijken. Want wist je dat menselijk haar in de volwassenheid wel zo een drie meter groeien kan?
Je protective styles doen meer kwaad dan goed
Protective styles zijn er om je haar te beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Maar ze zijn alleen effectief als ze op de juiste manier gedaan worden. Zo is het natuurlijk belangrijk om je haren niet te strak te vlechten. Dat doe je om je edges te beschermen, maar ook tegen het snijden van de rest van je haar. Daarnaast is het van belang om de protective styles op de juiste manier uit je haar te halen. Door de tijd te nemen, olie te gebruiken voor de slip en met geduld de stijlen los te maken, bescherm je jouw haar tegen het afbreken. Waardoor het ook niet langer lijkt alsof je haar stopt met groeien.
Daarnaast mag je jouw hoofdhuid en eigen haar natuurlijk niet vergeten. Vergeet je jouw haren te voeden, dan wordt het zwakker. En teveel build up op jouw hoofdhuid kan voor infectie en uiteindelijk haarverlies zorgen.
Je hebt al te lang geen punten meer geknipt
Aandacht voor het welzijn van jouw haarpunten hebben is een must. Je punten zijn namelijk het zwakste gedeelte van je haar en dus ook het kwetsbaarst. Zit je veel aan je haar, dan is de kans groter dat je punten eraf breken. Vooral als ze weer aan een knipbeurt toe zijn. Denk aan het eruit halen van een elastiekje, of al die korte haren die in je borstel blijven zitten. Dat zijn de zwakkere haren die afgebroken zijn.
Wat kan je dan wel doen? Op tijd langs de kapper! En zo min mogelijk aan die punten trekken. Laat je krullen gewoon lekker los, of maak gebruik van een fijne protective style (zoals hierboven). En natuurlijk slapen op een satijnen kussensloop of met een satijnen bonnet.
Er valt nog wat te verbeteren aan je gezondheid
Naast serieuze gezondheidsproblemen die een effect op je haar kunnen hebben, zijn er ook dingen die wij kunnen doen om het welzijn van ons haar te bevorderen. Genoeg water drinken is daar één van. Feit is dat een gezonde levensstijl zorgt voor gezondere krullen en coils. Krijg je wel genoeg vitamines binnen? Vermijdt je stressvolle situaties? Eet je gezond? Een voordeel is dat wanneer je van binnen ongezond bent, je het aan meer dan alleen je haargroei merkt (aan je huid of vermoeidheid bijvoorbeeld) en er dus op tijd wat aan kunt doen.
Lijkt het dus alsof je haar stopt met groeien, ga dan opzoek naar de oorzaak. Wellicht heeft jouw haircare routine gewoon wat kleine aanpassingen nodig. Hoe ga jij om met de groei van jouw haar? En hoe voorkom je dat het afbreekt?