Vlecht je regelmatig met synthetisch haar? Dat kan milieuvriendelijker!

Invlechten met synthetisch haar is een tijdloos gebeuren. Toch is het in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Alles wordt langer, extravaganter en nog kleurrijker dan in de jaren 90. Helaas is het gebruik nephaar niet geheel zonder gevolgen, het heeft namelijk een groter effect op het milieu dan op het eerste gezicht te zien is. Wij leggen je uit hoe dat zit en hoe jij jouw braids, twists, and everything else met synthetisch haar milieuvriendelijker kan maken!

Waarom vlechten met synthetisch haar milieuvriendelijker kan

First things first, zijn niet alle typen nephaar schadelijk voor het milieu. Wij hebben het nu over het vlechthaar dat gemaakt is van synthetisch materiaal, zoals het meeste haar dat bij onze toko’s te koop is. Nu begrijpen wij het dat je als protective style junkie nogal gehecht bent geraakt aan het gebruik van synthetisch haar. Wij zeggen dan ook niet dat je er cold turkey mee moet stoppen, maar wij willen je wel bewust maken van de gevolgen en eventuele alternatieven.

Het gebruik van synthetisch haar is populair omdat het een goedkoper alternatief is. Maar ook omdat het mensvriendelijker is, met het oog op het mensonterend ‘oogsten’ van het goedkoper menselijk haar. Vaak met een beschadigde hoofdhuid van de donor tot gevolg. Toch is ook het gebruik van synthetisch haar een maatschappelijk discussiepunt. Er beland namelijk wereldwijd enorm veel afval van het haar op vuilnisbelten.

Synthetisch haar is gemaakt van flinterdunne stroken plastic en materialen als polyester, acryl en polyvinylchloride. Materiaal dat allemaal niet biologisch afbreekbaar is en dus jaren meegaat. Stel je eens voor hoeveel kilo’s synthetisch haar dat wereldwijd per jaar is. Onze focus op een betere aarde wordt steeds groter, dus waarom lijkt dit stukje (dat zo met ons dagelijks leven verbonden is) vergeten?

Andere nadelen van synthetisch haar die je misschien nog niet kende

Het gebruik van synthetisch haar kan dus veel milieuvriendelijker, maar ook veel gezonder. Zo zitten er dankzij al die onnatuurlijke materialen ook veel giftige stoffen in. Er wordt daarom vaak aangeraden om je nephaar voor gebruik met appelazijn te wassen. Wist je dat één op de drie vrouwen last krijgt van irritaties aan de hoofdhuid door het gebruik van plastic synthetisch haar? Het is dus niet alleen ontzettend schadelijk voor het milieu, maar dus ook voor onszelf.

Toch blijven wij enorm gehecht aan dat synthetische haar. Wij hebben je ook regelmatig protective styles met synthetisch haar aangeraden. Gelukkig hoef je niet gelijk afscheid te nemen van die leuke boxbraids of Senegalese twists. Wij hebben namelijk een paar alternatieven voor je.

synthetisch-haar-milieuvriendelijker

Dit zijn onze alternatieven

  1. Gebruik jouw haar opnieuw. Ja, deze oplossing had je misschien zelf al in gedachten, en dat is top! Een simpele oplossing is namelijk het hergebruiken van het synthetisch haar. Als wij dat massaal doen, scheelt dat jaarlijks al een hele hoop afval. Misschien denk je nu dat het hergebruiken van het haar niet zo hygiënisch is. Wij raden je dan aan om het haar regelmatig te wassen. Door het bijvoorbeeld in een badje met appelazijn te doen. Of met één van de verschillende shampoos die speciaal voor dat type haar gemaakt zijn. En ja, helaas neemt de kwaliteit van het synthetisch haar met gebruik af. Toch helpt twee keer, in plaats van één keer gebruiken, al een hele hoop.
  2. Gebruik biologisch afbreekbaar haar. Populair is het gebruik van biologisch afbreekbaar haar nog niet, waardoor het ook moeilijker te verkrijgen is. Toch is het dé oplossing. Geen last van irritaties meer en geen bijdrage meer aan het vergroten van die enorme vuilnisbelten wereldwijd. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de webshop van de Amerikaanse Rebundle.
  3. Recycle het haar. Ook voor het recyclen van het synthetisch haar is er in Nederland helaas nog niet veel animo. Toch is het een hele fijn oplossing. Ben jij dus nog opzoek naar een baanbrekend en milieuvriendelijk idee? Wellicht is het recyclen en verkopen van synthetisch haar iets voor jou ;).
  4. Gebruik menselijk haar. Het gebruik van menselijk haar is een stuk duurder, vooral als het om het invlechten van een protective style als boxbraids gaat. Daarnaast heb je natuurlijk ook het ethische aspect in de manier waarop het haar ‘geoogst’ is en hoe het verwerkt is. Kies dus voor merken met een humaan label.

Helaas is het milieuvriendelijk invlechten met nephaar nog niet zo populair in Nederland, waardoor de opties een stuk beperkter zijn. Maar als wij met z’n allen creatief en innovatief aan de slag gaan, kunnen wij een enorm verschil maken. Wij weten dat er in de deze alternatieven behoorlijk wat energie of geld gaat zitten, dus voel je vooral niet schuldig als je er niet meteen mee aan de slag kunt. Maar houdt wel in het achterhoofd dat het ook altijd anders, en beter, kan. Wij dagen je uit.

Wij zijn nu natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat je van dit artikel vindt en of jij misschien zelf leuke alternatieven bedacht hebt. Laat het ons in de opmerkingen weten, of praat gezellig mee op onze sociale media.

NHC NL
NHC NL
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

natural-hair-burnout
Haar

Natural hair burnout? Dit zijn 4 super handige tips!

Natural hair burnout! Kom je ook eens per maand op het punt dat je het liefste al je haren afknipt? Ja, je bent dus niet de enige. De verzorging van natural hair kost ontzettend veel liefde en tijd. En dat kan af en toe iets teveel worden. Zo erg dat je het een natural hair burnout noemt. Hoe je daar het beste mee omgaat? Dat lees je hier.

Lees Meer »
Haargroei met theespoeling
Haar

Theespoeling voor je haar: wat zijn de voordelen?

Het is bekend dat een kopje thee de geest, het lichaam en de ziel kan ontspannen en kalmeren; maar wist je dat thee ook wonderen kan doen voor je haar?
Theespoelingen zijn een oeroud schoonheidsmiddel dat wordt gebruikt voor het behandelen van hoofdhuidproblemen, het verbeteren van de haarkleur en het oplossen van een lange lijst van andere haarproblemen.

Lees Meer »
verzorgen-krullen
Haar

Alles over het verzorgen van je krullen, coils en locs!

Bij The Natural Hair Club is niet alleen de liefde voor krullend en kroeshaar heel belangrijk. Ook de gezondheid van je haar is voor ons essentieel. Wij wensen iedereen namelijk ontzettend gezonde krullen, locs en coils toe. Daarom hebben wij in deze blog álles over het verzorgen van je krullen, kroeshaar en locs op een rijtje gezet!

Lees Meer »
Scroll naar top