Voedingssupplementen voor je haar; hoe zit dat precies?

Voedingssupplementen voor je haar? Wij, en dan vooral vrouwen, hebben veel over voor gezond haar. Het is dan ook niet gek dat haargummies, dankzij hun populariteit, nu overal verkrijgbaar zijn. Niet alleen haargummies worden aangeprezen, ook oplosbare collageen zou een gezonde haargroei moeten stimuleren. Je hebt de sachets vast wel eens op Instagram langs zien komen. Die supplementen zorgen naast gezondere coils en krullen trouwens ook voor een mooiere, glanzende huid. Maar hoe zit dat precies met die voedingssupplementen voor je haar? Werken ze echt?

*vraag voor het innemen van supplementen altijd je huisarts om advies

Om maar gelijk antwoord op de laatste vraag te geven; ja en nee. Supplementen werken. Er zijn echt vitaminen die een gezonde haargroei, mooiere huid en stevigere nagels stimuleren. Maar toch zit het wat ingewikkelder in elkaar dan gewoon wat supplementen innemen. Hieronder leggen we je uit hoe dat precies zit.

Wat zijn voedingssupplementen?

Supplementen heb je in verschillende soorten en maten. Zo omschrijft het voedingscentrum voedingssupplementen als: “producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.” Deze supplementen bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Natuurlijk begint een goede gezondheid bij gezonde voeding en dienen de producten slechts als een aanvulling op de juiste levensstijl, toch worden voedingssupplementen sneller in ons lichaam opgenomen dan de vitaminen die zich in ons eten bevinden. Niet gek dus dat ze zo populair zijn.

Desondanks blijft een gezonde voeding de belangrijkste bron van vitaminen. Het wordt zelfs aangeraden om niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in vitaminen binnen te krijgen, omdat dat in sommige gevallen schadelijk kan zijn. Lees je daarom eerst in voordat je voedingssupplementen voor je haar inneemt of vraag je huisarts om advies. Het kan namelijk zomaar zijn dat je al meer dan genoeg binnenkrijgt, terwijl je je daar niet van bewust bent.

voedingssupplementen-voor-je-haar
Foto door Yaroslav Shuraev via Pexels

Genoeg variatie in voedingssupplementen voor je haar

Als je met supplementen een gezonde haargroei wilt bevorderen hoef je niet lang op zoek. In de meeste drogisterijen ligt er genoeg in de schappen. Van capsules tot pillen en gummies, het aanbod is op ieders wensen afgestemd. Helaas is het nadeel van de haargummies dat er een heleboel extra bestanddelen in zitten om de vorm, kleur en smaak te waarborgen. Daarbij kan je je afvragen of je niet beter voor een natuurlijkere variant kan kiezen, die misschien wel smakeloos is, maar ook doet wat het moet. Naast de drogisterijen hebben ook specialisten als Holland & Barrett genoeg variatie in voedingssupplementen voor je haar. Het voordeel is dat je daar meer advies op maat ontvangt dan in de gemiddelde drogisterij.

Naast de vitaminen is ook collageen in populariteit gestegen. Alhoewel collageen ook in vlees en vis te vinden is, kiezen steeds meer mensen ervoor om het ook als supplement in te nemen. In de collageen supplementen zitten aminozuren, de bouwblokken van proteïne, dat helpt het haar te herstellen en te verbeteren. Daarnaast bevatten veel van die supplementen ook vitamine C, biotine en zink. Toch klinkt er veel tegengeluid. Het onderzoek naar de effectiviteit van collageen is voornamelijk bekostigd door de bedrijven die de supplementen verkopen en onafhankelijke onderzoekers vinden weinig effect op haar en huid. Ook het populaire biotine (vitamine B7) blijkt minder effectief dan verwacht.

Gezonder haar

Het onderzoek naar voedingssupplementen voor je haar laat zien dat ze effect hebben, maar niet zo groot als dat de media doet denken. Het innemen van de supplementen werkt alleen voor mensen die echt een tekort aan de vitaminen en mineralen hebben. Met een gezonde voeding en levensstijl kom je dus al heel ver. Daarom is het aan te raden om eerst een afspraak bij de huisarts te maken voordat je begint met drinken van collageen of het slikken van biotine-pillen. Je lichaam bevat waarschijnlijk al meer dan genoeg van beide, waardoor extra inname geen tot weinig effect zal hebben.

Merk je nou echt dat je haar niet groeit, kan dat bijvoorbeeld ook liggen aan de behandeling van jouw haar. Hier lees je daar meer over. Een goede manier om daarachter te komen is door extra op je lichaam te letten. Een gezonde huid, gezonde nagels en gezond haar gaan vaak samen. Heb je het idee dat het lichamelijk niet goed met je gaat, ga dan na of je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Zit het voor de rest allemaal wel goed, maar is de conditie van je haar slecht, let dan op wat je met je haar doet en wat je ervoor gebruikt.

voedingssupplementen-voor-je-haar
Foto door Yaroslav Shuraev via Pexels

Hoe nu verder?

Verander de waarop je in het leven staat en kies steeds bewuster voor gezondere voeding en voldoende beweging. Voeg gezonde vetten, vitaminen en mineralen aan je voedingspatroon toe. Die vind je bijvoorbeeld in noten, zaden en vette vis. Maar ook in bladgroenten zoals spinazie die boordevol vitamine C en ijzer zitten. En die proteïne die in collageen zit kan je uit eieren en yoghurt halen. Het vergt dus wel wat voorbereiding en uithoudingsvermogen, maar niet alleen je huid, haren en nagels zijn je dankbaar als je gezonder leeft. Ook mentaal ga je erop vooruit! En als dat allemaal niet voldoende is, kan je altijd langs de huisarts voor advies over de juiste voedingssupplementen voor je haar.

En de volgende keer dat je in de Kruidvat voor de haargummies staat, vraag jezelf dan eens af of je ze echt nodig hebt. Of dat ze er gewoon leuk uitzien op je dressoir. Je kan het geld dus zeer waarschijnlijk besparen en steken in een gezondere leefstijl, die de haargroei ook stimuleert. Sterker nog je kan al een begin maken door deel te nemen aan de gratis 30 dagen groene smoothie challenge waar je 4 weken smoothie recepten ontvangt die jou lichaam een boots zullen geven. De keuze is aan jou.

Nu zijn wij benieuwd; heb jij ooit voedingssupplementen voor je haar gebruikt? En heeft het effect gehad? Was dat boven op een al gezonde levensstijl of meer als aanvulling daarop? Laat het ons hieronder weten. Of deel je mening/ervaringen op sociale media: @thenaturalhairclubnl.

NHC NL
NHC NL
Deel dit artikel met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security