Wie dit leest is gek. Gek op Haar

Ook ik ben gek, gek op mijn Afro , op mijn talloze succesvolle en minder succesvolle protective hairstyles.

Zelfs op mijn kale kop van 8 (!!!) jaar geleden . Dit was mijn eerste niet vrijwillige big-chop ..oftewel hoe ik leerde dat Motions Relaxer en  Dark&Lovely 397 niet goed samen gaan. Geen pro dus, maar wel heel enthousiast en nog even nieuwsgierig als aan het begin van mijn Natural Hair Journey.

My Hairstory: introducing Lorraine

haar

Net als veel vrouwen vind ik mijn haar erg belangrijk. Dat is altijd zo geweest, ik ben er alleen niet altijd even blij mee geweest. Tot mijn 18e was ik er van overtuigd dat ik moeilijk haar had. Puur omdat ik niet wist hoe ik mijn kroeshaar goed moest verzorgen. Tot mijn 19e heb ik eigenlijk nooit mijn haar natuurlijk( los) gedragen, maar altijd ontkroest of ingevlochten. Dat is makkelijker werd mij gezegd niet alleen door familieleden maar zelfs door kappers! Ik had toen minder informatie tot mijn beschikking en er waren nog minder ( positieve ) rolmodellen.

Gelukkig is dit anno 2021 heel anders ; social media en het internet staan vol met haar en beauty tutorials, kapsels, recepten en producten die je móét proberen. We kunnen alles naar wens pinnen, liken en delen.. Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat hij/zij wel of niet met zijn/haar haar doet. Maar wat ik wil benadrukken is dat “goed haar”  een fabel is; fake news!! Gezond haar daarentegen is  wel een haalbare doelstelling. Ook al vergt dit in mijn geval een hoop discipline ( = weg blijven van exotische verfkleuren, voldoende water drinken) gaat mij dit best goed af 😉

Waarom juist nu deze blog ?  

“ A woman who cuts her hair, is about to change her life.”- Coco Chanel  — I’ve been through a few changes  -Lorraine

Het is algemeen bekend dat er in alle windstreken verschillende schoonheids idealen zijn en in stand gehouden worden. Echter ben ik er 100%  van overtuigd dat alle vrouwen en een ieder die zich als vrouw identificeert, het met mij eens is dat je haar, deel uitmaakt van je identiteit..  Of je haar nou blond, paars, lang of kort is, het past echt bij jou, en geeft aan waar voor je staat.

groupchat: ...

Bij vrouwen van Surinaamse , Afro-Caribisch en/of Afrikaanse afkomst gaat dat nog een stukje dieper, het is onderdeel van onze cultuur, een gedeelde geschiedenis , doorgegeven van moeder op dochter. Of je nou 15 bent of 45, vraag een willekeurige dame met kroeshaar over een jeugdherinnering, dan gaat het 9 van de 10 keer over een zaterdagmiddag besteed aan het kammen, wassen, en/of vlechten van haar haren. Ik hoefde bijvoorbeeld aan mijn donkere vriendjes en vriendinnetjes nooit uit te leggen waarom ik om 4 uur ‘s-middags nog steeds niet klaar was met mijn haar en dus niet kon buitenspelen… Nu, ruim 20 jaar later is dat nog steeds zo; Saturday = WASHDAY.

Voor wie schrijf ik deze blog ?

 Eerlijk gezegd schrijf ik dit voor een jongere Lorraine en N. , mijn zus. Onze moeder is op jonge leeftijd overleden, en opeens kreeg onze zaterdag een andere invulling. Mijn voorbeeld is weg. Het was niet meer vertrouwd met mijn hoofd op mama’s knie luisterend, naar bekende achtergrond geluiden, maar opeens moest ik zelf mijn haar doen. Ik heb altijd een volle bos haar gehad, maar  + pubertijd  en  – de informatie die ik nu tot mijn beschikking heb = DRAMA!

En als mijn haar echt “onhandelbaar” werd dan ging ik naar een tante of Black and White in Den  Haag (OG)  waar mijn haar ontkroest werd zodat het “makkelijker” te verzorgen was. Best gek eigenlijk, het chemisch behandelen van de haren van een minderjarige… Zou mijn moeder het zelfde gedaan hebben ? Waarschijnlijk wel, het was vroeger de normaalste zaak van de wereld. En iedereen deed het, er was toen weinig of geen bewustzijn van de onderliggende beweegredenen waarom dit fenomeen plaats vond.Laat staan informatie verstrekking over eventuele gevolgen en/of er andere mogelijkheden beschikbaar waren.

In het digitale tijdperk waarin wij leven, kun je binnen een hand omdraai alles vinden. Dus het excuus van onwetendheid gaat niet meer op. De reden dat ik mij in de eerste instantie zal richten op mensen met kroeshaar of krullen is  dat er  in Nederland nog steeds te weinig positieve aandacht besteed wordt aan deze doelgroep. En juist daarom dat ik nu mijn stem laat horen!

NHC and me

Haar

HiepHiepHiep  🎉🎉 The Natural Hair Club NL bestaat al 10 jaar ! Toch valt het mij op dat de focus van menig Naturalista’s nog heel erg ligt op de VS.  Ook ik maak mij hier schuldig aan; mijn Youtube geschiedenis en Instragram likes, liegen er niet om. Dit is zonde want er gebeuren ook mooie dingen in de BENELUX op het gebied van natural / black hair verzorging.  On the downlow ga ik al een poosje mee : 

Op 24 mei 2014 ben ik lid geworden van The Natural Hair Club NL Facebook groep. Ik heb maarliefst 3 hele topics gestart.. Ik ben meer van het cheerleaden (Vind ik Leuk) en de comments( een blog schrijven doe je niet zomaar 😁 )  

Of door meedoen aan een prijsvraag terwijl je aan het werk bent en winnen = niet op tijd kunnen reageren en je prijs in rook zien op gaan. Of die keer dat ik mijn nichtje J. in een tag en win post had getaged en deze girl er met mijn goodie bag van door ging…  Water onder de brug want ik post nu mijn eerste blog!

Lorraine in a coconut shell:

Ontwerp zonder titel
 • Bijna jarig ! Chapter 3.1  komt nu wel heel dichtbij
 • Tante van 3 prachtige peuters
 • Haargoals voor 2021: Length retention, gezond haar en sneller leren vlechten  (zucht)
 • Meest recent aangeschafte haaraccessoire / product : 2 mist bottles via Aliexpres
 • Laatste DIY : ik ben in December 2020 gestart met een eigen Rice water recept
 • Huidige haarstyle :  Bohemian braids
 • Welke bad-hair-habit laat ik in 2020 : het overslaan van mijn deep conditioning sessies
 • Hair crush : Everyone that loves their crown ✨
 • Current hair anthem : India Arie met I am not my hair heeft haar troon moeten afstaan voor Now that we found love by Third World
 • Natural hair peeve( gekkigheid) : ik WEIGER produkten zoals ei, mayonaise of avocado in mijn haar te smeren, maar ga los met honing, knoflook, aloe vera, wortel, gember of hibiscus…

Hello 2021! New Year, healthy hair, same me, new ambitions    ~ Lets do this!

Heb jij ook een Hairgoal voor 2021? Ik ben erg benieuwd wat je er van vond. Laat een berichtje achter in de comments of vind mij op insta @Lor33ntje

Lorraine
Lorraine
In mijn blogs neem ik de Nederlandse Natural hairscene en alles wat er daar bij komt kijken ( producten, ondernemers, hairtrends.. ) onder de loep en neem jullie graag mee op mijn lang verwachte en vaak aangekondigde avontuur.
Deel dit artikel met je vrienden

2 gedachten over “Wie dit leest is gek. Gek op Haar”

 1. Zo tof om dit zo van je te lezen!

  Ik heb een hair goal met het beter leren verzorgen en meer de tijd nemen voor mijn wash days en niet meer zo lui te zijn.

  Ook wil ik wat meer stylen uitproberen en niet altijd maar naar ‘t vertrouwde.

  1. Hi Suus!

   Leuk dat je mijn blog gelezen hebt ☺
   Die go-to hairstyle High puff) is mij ook heel bekend ..
   Aangezien we de komende 3 weken nog nergens heen gaan kan je alle tijd nemen voor je washday’s😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security