5 Tips om twijfels de baas te worden.

Je kent ze wel: gedachten van twijfels die stiekem de hoek om komen kijken en toegang proberen te krijgen tot je gedachten. Iedereen heeft zijn eigen manieren om hiermee om te gaan. In deze blog lees je wat ik doe om deze gedachten de Baas te worden.

In elke fase tijdens een journey komen gedachten van self doubt voor, daar is een Hair Journey niet anders in. In het begin waren mijn meest voorkomende twijfels: is mijn eigen haar wel mooi genoeg? Zou het mij wel zou staan? Wat als ik alles knip? Dan kan ik niet terug.
Na elke overwinning op de twijfels, lag er een volgende op de loer.

Door invloed van social media kreeg de volgende twijfel toegang en ging ik nog een stapje verder. Ik vergeleek mezelf met anderen. Het gebeurde onbewust, totdat ik er bewust van werd dat ik dit deed. Ik wil dat mijn haar eruitziet zoals van deze persoon. Waarom krijgt de één meer likes of reacties op een post? Is mijn haar dan toch niet goed of mooi genoeg? Dit zijn echte struggles die ik heb gehad en, als ik eerlijk ben, nog steeds op de loer liggen.

Purple Orange Fitness Quote Facebook

Inmiddels weet ik dat je aan jezelf moet werken om deze gedachten te bestrijden. Complimenten en bevestiging ontvangen van anderen is leuk en het streelt je voor even, maar  daar ben je niet mee geholpen. Je bent pas echt geholpen, als jij in jezelf gelooft en weet dat de persoon die jij in de spiegel aankijkt, goed genoeg is voor zichzelf en The Shit is.

Als je mij via Facebook Live hebt gezien, dan heb je mij vast vaker horen zeggen: “Alles wat je aandacht geeft groeit.” Maar wat bedoel ik hier nou mee? Ik ben de baas van mijn gedachten en kies ervoor om mezelf positieve aandacht te geven. Zo doe ik dat:

 • Feel Good Music
  Ik luister naar muziek die met mij resoneert en die bijdraagt aan mijn positive vibe. Starten met muziek is voor mij daarom een must, wanneer ik voel dat twijfel op de loer ligt. Ik luister dan graag naar.
 • Affirmeren
  Het volgende wat ik doe is mezelf hersenspoelen door te affirmeren. Yes, I do that. Mezelf overspoelen met positieve gedachten. Hoe vaker we een bepaalde gedachte hebben, hoe meer we daarin gaan geloven (en hoe meer het zich in ons leven zal manifesteren). De kracht van het affirmeren zit in het herhalen en daar bedoel ik niet 3 of 4 keer mee. Je moet er een gewoonte van maken, want dit is een afweringstechniek om de twijfels op afstand te houden. Herhaal de volgende zinnen wanneer je ‘s ochtends opstaat:

“Alles wat ik zoek, heb ik.  

Alles wat ik wil weten, begrijp ik.

Alles wat ik wou dat ik kon, kan ik.

Wie ik wil zijn, ben ik.”

Complimeren
 • Jezelf complimenteren
  Ik ben een queen in complimenten geven aan een ander, maar mezelf complimenteren daar had ik moeite mee, omdat ik dacht dat ik mezelf dan te geweldig vind of sterker nog ik dacht dat ik dan arrogant was. Maar wat moet je dan? Jezelf een ramp vinden? Waarom zou je? Wat schiet je daarmee op? 

  Arrogante mensen zeggen dat ze geweldig zijn zodat anderen niet erachter komen dat ze eigenlijk onzeker zijn. Dit heeft niets te maken met zelfwaardering of jezelf een compliment geven. Door een compliment vind je jezelf niet beter dan de ander, je vindt jezelf alleen maar prima zoals je bent. Wat is daar mis mee?

  Ik heb het mezelf moeten aanleren en hoe ongemakkelijk dit in het begin ook was, ik doe het nu als een Boss. Jezelf een compliment geven, is de weg naar zelfvertrouwen. Dit is een boost die je nodig hebt. Je gaat namelijk in je kracht staan. Vergeet jezelf vanaf nu te bekritiseren. Laat dat maar over aan de klagers en de haters – die doen niets liever.

  Ik complimenteer elke kink of curl die ik tegenkom in mijn haar, ik complimenteer mijn lichaam en ik geef mezelf na elke overwinning een schouderklop. Je hoeft namelijk niet te wachten op een compliment dat een ander jou geeft. Doe jezelf een plezier en doe het zelf.
 • Reflecteren
  De essentie van reflecteren is het terugkijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij je journey. Zonder oordeel over jezelf kijk je terug naar het beginmoment van elke fase, ga je na hoe jij je voelde en geef je waarde aan hoe jij je nu voelt. Pas dan zul je weten dat je al een hele hoop hebt overwonnen.  Niet iedereen kan van nature gemakkelijk reflecteren. Sommige mensen vinden het leuker om met theorieën bezig te zijn dan met hun eigen houding. Tijdens het reflecteren sta ik stil bij mijn identiteit en stel ik mezelf de volgende open vragen die beginnen met wat, wanneer, waarom en hoe. Zodat ik er bewust van wordt wat de oorzaak en oorsprong is van de twijfel. When you know better, you will do better. In de blog Morning Rituals lees je een methode hoe je kan reflecteren.
Twijfels overwonnen just dance
 • Celebrate your wins
  Iets wat ik vroeger ook niet deed was het vieren van mijn overwinningen. Ik maak er tegenwoordig een feestje van ik zing, ik dans want ik ben mijn gedachte de baas geweest en dat is al genoeg reden om dit te vieren. Be your own hype person and celebrate your wins!

Zal ik iets met jullie delen? Deze blog is een persoonlijke overwinnig, door mijn eigen onzekerheid twijfelde namelijk om zelf te schrijven but guess what, ook dit heb ik overwonnen. Je raad vast wat ik doe, ik vier mijn overwinning met een dans.
Laat in de reactie weten hoe jij omgaat met twijfels en welke tips jij zal toepassen.

Sharon Lang
Sharon Lang
Deel dit artikel met je vrienden

8 gedachten over “5 Tips om twijfels de baas te worden.”

 1. Als ik twijfel dan ga ik er heel lang over nadenken. Tot er een moment komt van Jaaa ik ga ‘t gewoon doen. Nee heb je Ja kan je krijgen. actie nemen en hard werken.
  Positieve gedachtes zijn zo belangrijk. Ook al heb je het niet Speak it in to existence!!! (er zijn ook mindere momenten maar that to shall come to pass

  1. Hi Jessi,
   Wat je zegt klopt helemaal. De kracht van ons denken is in deze heel belangrijk.
   Zijn wij in controle van ons gedachten of heeft de gedachten controle over ons?

 2. Omg ben zo trots op je! Was fijn om te lezen, o zo herkenbaar. Belangrijk dat je het onder de aandacht brengt en bespreekbaar maakt. Maar vooral door jezelf kwetsbaar op te stellen. Hierdoor help je weer anderen. Siert jou enorm. Blijf knallen.

  1. Hi Lucy,
   Vind het mooi om anderen tips te geven, want het is niet nodig om te strugglen in stilte.
   Juist voor degene die wel strugglen in stilte, hoop ik dat deze tips van toegevoegde waarde kunnen zijn.

 3. Vrouw!! Dit is zoooo herkenbaar,ik zie zoveel van mezelf in jou. Our flaws make us beautiful and i think when we start to embrace that,we embrace ourselves. I think that is what growth is about.

  Ik neem als tip mee,mezelf meer complimenten geven!
  Het liefst ga ik dansend door het leven met muziek on my mind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Join the club

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes, beste producten en de nieuwste hairstyles? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief* en wordt lid van de Natural Hair Club!

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven
Scroll naar top
Malcare WordPress Security